1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. augusztus 2., péntek

HAJDANVOLT TABÁNI KORCSMÁK NYOMÁBAN 03.

BURGZSANDÁR


Darabont testőrségi laktanya 1904-ból


A Palota (ma Dózsa György) tér két oldalán, a várba induló szerpentint közrefogva 1898 körül adták át a Magyar Királyi Darabont Testőrség két teljesen egyforma két-két kupolában végződő sarokrizalitos épületét. Míg az északabbra álló kétszintes ingatlanba a báró Fejérváry Géza vezette testőrség kapitányságát, addig a délebbre állóba az elit alakulat laktanyáját költöztették be. Annak ellenére, hogy az 1944-45 ostrom során a két 3+9+3 tengelyű épület kijavítható károkat szenvedett, politikai okok miatt Rákosi Mátyás inkább a lebontásuk mellett döntött. Hűlt helyét találjuk Kabon József egykori palotaőr 1880-ban nyitott "Burgzsandár" kocsmájának is, ahol egy forintért lehetett kóstolgatni a királyi lakomák maradékát.
Kabon József majd 30 évig korcsmáros . Kezdte az Attila utcában  ,ott 15 évet húzott le  majd átmtette székhelyét a Palota térre . Utódja Ertl József  később  Bagyiknénak adta át a stafétabotot.
„Nagyúri csemegékre tetszenek áhítozni? A Tabánban erre is van megoldás. Kabon József a palotaőrségtől leszerelve az 1880-as években kocsmát nyitott az Attila úton. A "Burgzsandárnál" fillérekért lehet kóstolgatni a királyi lakomák maradékát.
Jut bőven mindenkinek. Ferenc József sietősen és keveset eszik, viszont ha ő befejezte, az egész vendégseregnek ott kell hagynia az asztalt. A roskadozó,  jóformán érintetlen tálak pedig már ereszkednek is a völgybe, a kockás abroszos kisvendéglő kuncsaftjai elé.
A mai Attila utcában működött a XIX. század hetvenes-kilencvenes éveiben a Burgzsandár nevű kisvendéglő. A firma gazdája bizonyos Kabon Elek volt, aki fénykorában a budai várban volt palotaőr. Mivel kiváló kapcsolatokat épített ki hajdani munkaadóival, elérte, hogy a konyhán megmaradt ételeket ő kapja meg. A tekintélyes adagokat egy forintért kínálta – ez egy teljes vacsoráért vagy ebédért akkoriban nem számított soknak. Meg ugyan nem gazdagodott belőle, de a tisztességes élethez elég volt a Burgzsandárból  származó bevétel. ”
A Bp-i Czím ésLakjegyzék 1873-1928-ben egy Kabonról találtam adatokat. Kabon József majd 30 évig korcsmáros . Kezdte az Attila utcában  ,ott 15 évet húzott le  majd áttette székhelyét a Palota térre . Utódja Ertl József  később  Bagyiknénak adta át a stafétabotot, aki újra felvirágoztatta  az üzletet. Még a világhíres énekes, Saljapin is mégfordult nála.

Források
-képeslap.leguan.hu
-egykor.hu
-Saly Noém:Kiskocsma,kispörkölt)
-BCZLJ:  ATTILA u 32
                  1882,83,84,88,90,91,92,94,96         Kabon József
                  PALOTA tér 5
                  1901,02,03 ,12 ,13 ,14                     Kabon József
                  1916                                                 Kabon József, utóda, Ertl Ferencz,     
                                                                               I, palota-tér 5.
                   1922                                                  Nagy Miklósné

                  1928                                                    özv.Bagyik Vilmosné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése