1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. március 26., kedd

ÓHITŰ MAGYAROK TEMPLOMA 1934


Magyarság, 1934. november (15. évfolyam, 244-267. szám)1934-11-14 / 253. szám


A főváros templomot adott a görögkeleti magyar egyháznak


Magyarság  ismételten foglalkozott azzal a szívós harccal, amelyet az ortodox hitü magyarok folytattak az önálló görögkeleti magyar egyház felállításáért. Megírtuk, hogy a magyarságukért küzdenek s hogy a magyar földön nem akad templom, ahol magyarul dicsérhetnék az Istent. Sokáig voltak otthontalanok, mig végre most Budapest tanácsa kiutalta számukra a régi tabáni temető kápolnáját

.
A Csörsz- és a Csend-utca közt fekszik az egykori tabáni temető, ahová Mária Terézia uralkodása óta temetkeznek a budaiak, de ma már csak a történelmi jelentőségű sírkövek emlékeztetnek benne a múltra.


 Itt, Virágh Benedek vasrácsos sirja és a budavári hősök tömeghantja között végre lelki otthont találnak az óhitű magyarok, akiknek egyháza még Szent István apjának, Géza fejedelemnek idejében keletkezett. Ez a keleti egyház az idők folyamán egyrészt elszlávosodott, másrészt elrománosodott s 1934-ig kellett várni, amíg a magyar szó ismét felcsendülhetett a magyar főváros első görögkeleti templomában.


A temetői kápolnából lett görögkeleti templom egyelőre szűk annak a közel 2000 budapesti óhitű magyarnak a befogadására, akik hosszas küzdelem büszke eredményét látják megtestesülni benne, de mégis templom addig, amig méltóbb helyet kapnak istentiszteleteik számára.
Künn az őszbeborult tabáni temető horpadt sírjai között pedig szorgalmas munkáskezek dolgoznak az elhanyagolt kápolna renoválásán. Uj külsőt és uj belső berendezést kapnak a régi, megszentelt falak.
A renoválási munkálatok 8—10 nap múlva befejeződnek s akkor ünnepélyes keretek közt, görög liturgia szerint, de magyar nyelven szentelik fel hatévi munka és harc eredményét, az első budapesti görögkeleti magyar templomot. Az eddigi tervek szerint november 25-én lesz az uj görögkeleti magyar templomban az első magyarnyelvű mise.







A főváros tanácsa az Arany szájú Szent Jánosról nevezett görögkeleti magyar egyháznak adta át a tabáni kápolnát és a határozatban külön kiemeli, hogy a kultuszminiszter pártoló véleményezése alapján ad hajlékot az óhitű magyaroknak.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése