1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. március 11., hétfő

PETŐFI SZOBOR, A ZENÉLŐ AUTOMATA -A FŐVÁROSI LAPOK AKTUÁLIS !



Fővárosi Lapok 1882. március (49-74. szám)1882-03-09 / 56. szám

* A főváros közgyűlése tegnap egyhangúlag elfogadta a képzőművészeti bizottság indítványát, hogy a honalapitás ezeréves ünnepe tárgyában felirat intéztessék az országgyűléshez. Egyhangúlag megszavazták a Szent István szobrára is a huszonötezer forintot, mely összeg öt éven át ötezer ftos részletekben lesz kifizetendő.
 Hosszabb és érdekes vitát okozott számos tabáni lakos ama kérelme, hogy a tabáni katholikus templomban magyar istentisztelet tartassák. Az előadó főjegyző, ismertetvén a kérdést, azt inditványozá, hogy a kérvényt pártotólag terjeszszék a hercegprímás elé, ő lévén egyedül illetékes a tabáni hívek kielégítéséről gondoskodni. Ezzel szemben Polonyi Géza azt indítványozta, hogy előbb vizsgálatot rendeljenek, még pedig két irányban: össze kell gyűjteni hivatalosan a statisztikai adatokat,másodszor pedig hivatalosan kiderítendő a tabáni plébános magatartása, mert az mégis furcsa dolog, hogy a főváros által fizetett plébános nem akarja teljesíteni a magyar hívek kívánságát, csak uj alapítvány, uj dotáció árán. Cselka Nándor ó-budai plébános megjegyzé, hogy a hívek jobban tették volna, ha egyenesen a lelkészhez fordulnak, ki a herceg prímásnál megtette volna előterjesztését, a kath. plébánosok nem germanizálnak, magyarul vezetik az anyakönyveket, magyarul éreznek s nem lelik örömüket abban, ha németül, tótul kell predikálniok. 

  Fővárosi Lapok Fővárosi Lapok 1876. május (100-124. szám)1876-05-11 / 108. szám

Cigány romantika. 


A Tabánból egy cigány muzsikus átjött Pestre, valami családi ünnepre, lányával : Albertin Marival. Több népzenész volt együtt s jól mulattak. Egyszer éjjel csak azt veszik észre, hogy a csinos cigánylány nincs sehol. Eltűnt. És eltűnt egy fiatal muzsikus is: Kovács Ferenc. Az apa — »elkeseredésében mi telhetett tőle,« — maga ment vissza a Tabánba.

Fővárosi Lapok 1896. november (301-330. szám)1896-11-30 / 330. szám


— A tabáni búcsú. Tabánnak, a budai Ráczvárosnak ma volt a búcsúja. A katholikus plébánia- templom védőszentjének, Katalinnak, e héten volt a névünnepe s ebből az alkalomból tartották a mai búcsút. Hideg, de azért verőfényes idő kedvezett a búcsúnak, a mely igen népes volt. A plébánia-templomban egymást érték az ájtatosságok s Hunkár, Groszmann és Leimeter káplánok mondtak miséket. Tíz órakor volt a főistentisztelet, melyet Zierer Károly plébános czelebrált. A plébános mondta az ünnepi beszédet. A zene és énekkar Teltsch karnagy vezetése mellett több egyházi dalt adott elő. A nagy közönség, mely az istentiszteleten részt vett, délután megjelent a templom körül rögtönzött sokadalomban s estefelé eloszlott a tabáni hires bormérésekbe.


  Fővárosi Lapok Fővárosi Lapok 1893. október (271-301. szám)1893-10-03 / 273. szám

A tabáni vásárcsarnok és borvásártér érdekében tegnap a tabáni lakosság egy tekintélyes küldöttsége tisztelgett a belügyminiszternél, dr. Falk Miksa vezetése alatt. A belügyminiszter ugyanis nem hagyta jóvá a főváros közgyűlésének azt a határozatát, hogy a vásárcsarnok és alatta a borpincék a Döbrentey-térre építtessenek, mert azt eskütéri hid a Döbrentey-térbe torkollik. Ez azt a véleményt keltette a polgárságban, hogy a vásárcsarnokot nem a Tabánban fogják építeni. A küldöttség szónoka ezt fejtette ki beszédében s a belügyminiszter teljesen megnyugtató választ adott, mert ö csak abban az esetben kérte a kérdésnek újból való tanulmányozását, ha a hidépités a Döbrentey-téren nem engedné meg a vásárcsarnok elhelyezését. Ha ez lehetséges, akkor neki nincs oka a határozat foganatosítása elé akadályt gördíteni. A miniszter válasza egyelőre megnyugtatta a polgárságot.

Fővárosi Lapok 1888. november (302-331. szám)1888-11-25 / 326. szám

* Gyászmise egy szerb költőért. 

A tabáni gör. kel. szerb templomban ma vasárnap délelőtt 11 órakor, Magyarevics Jeremiás kér. esperes ünnepi gyászmisét mond az idei nyáron a fővárosban elhunyt hires szerb költő: Popovics Döméért. Popovics eredeti lírai és drámai művein kivül Petőfi, Arany és Garay számos művét s Dóczi L. »Csók«- ját is szerb nyelvre fordította. A gyászmisét a »Szerb ifjúsági kör« rendezi, a Thököly-intézet« növendékei énekkarának közreműködése mellett. Istentisztelet után a tabáni sirkertben fölszentelik azt az emlékkövet, melyet a budapesti szerb ifjak közadakozásból emeltek a korán elhunyt költő és hazafi sírja fölé.


Fővárosi Lapok 1893. február (32-59. szám)1893-02-16 / 47. szám

Árvíz

Duna Esztergomban is rohamosan árad, ma reggelre 15 centiméterrel emelkedett a viz. A vészbizottság ennek következtében ma délelőtt megalakult. A mentési munkálatokra veszély esetére 42 polgár jelentkezett. A vészbizottság 15 lábnyi magas vízállásnál permanenssé alakúi. A városi hatóság elhatározta, hogy ha a vízállás 16 lábnyira emelkedik, dobszóval hirdeti ki a lakosságnak, hogy óvatosságra figyelmeztesse. Az árviz leginkább a Tabán városrészt fenyegeti, mely mélyebben fekszik a többinél. Ha a viz 18 lábnyi magasságra emelkedik, mozsárlövéssel adják tudtára a Tabán lakóinak, a kik akkor azonnal kötelesek kihurcolkodni. Szóval az ijedelem nagy Esztergomban, mely sokat szokott szenvedni az árvizektől. Déli fél 1 órakor a viz magassága 3 méter 55 centiméter.

Fővárosi Lapok 1882. május (100-123. szám)1882-05-18 / 114. szám

* Hymen. 

A tabáni templomban kedden délután öt órakor vezette oltárhoz Kaubek Irma kisasszonyt, — ki a »budai kör« estélyein kedves, ügyes játékával sok élvezetet nyújtott a kör közönségének — Trümmer József fővárosi kereskedő. Az esketést Ziehrer tabáni plébános végezte, még pedig magyar nyelven, mi a Tabánban ma még ritkán esik meg. Szertartás alatt a »budai kör« műkedvelői Kreuzer »Dicsének« című férfikarát énekelték Csizik Béla vezetése alatt. Násznagyok voltak: Dulitzky Ferenc fővárosi hivatalnok és Petz József háztulajdonos; nyoszolyó asszony Dulitzky Ferencné úrnő; nyoszolyó lány Petz Teréz, vőfély Földváry Károly. — Dr. Flittner Frigyes, az osztrák-magyar bank jogtanácsosa, szombaton vezeti oltárhoz Waltherr Margit kisasszonyt, a gróf Károlyi-család levéltárnokának bájos leányát

Fővárosi Lapok 1884. május (103-128. szám)1884-05-13 / 113. szám


Az újonnan felavatott kisdedóvó épülete a Hadnagy utcában

A tabáni bölcsöház megnyitó ünnepélye.
(Május 11-én.

)
(F. F.) Az égi napnak sugara és melege jóltevőleg elhat a föld minden kis zugába; — 
Eddig a főváros oly számos jótékony-egylete mind csak a pesti oldalt részesité áldásos működésében ; a budai részeken csak szórványosan tünedeztek föl ilynemű intézetek, a tabáni kerület pedig, — ez a legelhagyatottabb s így a segélyt leginkább igénylő városrész újabb időkig teljesen mostoha gyermek volt még a humánus intézetek szempontjából is. Eddig majdnem reménytelenül állott a nagyterjedelmű fővárosnak nagy igényű többi kerületei mellett. A város nagy, a jótétemény fillére pedig számlálva van, s igy csak későbbi időtől várta reményei valósulták A reméltnél hamarább derült azonban reá is a szeretet napja s a humanizmus egyik legszebb céljára épült csarnokot avatott fel vasárnap, ünnepélyesen megnyitván az első budapesti bölcsőde-egylet által a Rácfürdővel szemközt állíttatott nagy és díszes bölcső házát.


Fővárosi Lapok 1895. október (269-299. szám)1895-10-12 / 280. szám

a) Egy konzorczium engedélyt kér arra, hogy a főváros közszobrait (Petőfi Sándort, Arany Jánost stb.) zenés automatákká alakíthassa át. Ezek csekély díjért — 10 fillér bedobása után — elénekelnék az angol Daisy-keringőt.
Ez ellen a terv ellen fölír a budapesti angol klub.


Dobjon be 10 krajcárt >>>>

               és Petőfi elmuzsikálja Önnek a                                  DAISY WALZERT


Ilyennek képzelték el akkortájt az automatizációt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése