1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. augusztus 29., csütörtök

TABÁNI CSODAPARK 2020


Családi szabadidőpark lesz a Tabánban
budavár.itt lakunk .hu

1.kerulet.ittlakunk.hu/termeszet/190828/ilyen-lesz-tabani-uj-park-reszletes-leirassal?fbclid=IwAR3P9e7lCRDBkDYUufJ0AnRLvb6Hm6E8jwd5KFDV5ukA54EnZiiQdF1OeXw

Noha hivatalosan - a növényzet felmérésével - már hozzá is kezdtek a munkákhoz, a Főkert most tette közzé, milyen szabadidő- és sportparkot terveznek a Tabánba (és ezt az egy, fura látószögű látványtervet mellékelte hozzá.)
Az alábbiakban (majdnem teljesen szó szerint) azt olvashatjátok, amit ők írtak.

A tervezési terület a Tabán park területén található, a Krisztina körút – Kereszt utca – Naphegy utca ölelésében, a jellegzetes tabáni lejtőn.
A terület két részre tagolódik: az alsó rész a meglévő, aszfaltburkolatos sportpálya környezete, a nagy tabáni rét szomszédságában. A felső tervezési terület a meglévő két játszótér és környezete a Naphegy utca alatt található.

A tabáni lejtő tetején lévő két játszótér kisebb gyermekeknek épült, melyek jelenleg nem felelnek meg a terület szükséges.
A területre 2019. januárjában részletes fafelmérés készült, mely alapján megállapítható, hogy a faállomány állapota nem felel meg a megnövekedett használati igényeknek, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserjeállomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélésre kerül.
A terület kertészeti kialakításának célja, hogy a park természetes hatású, a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. Emellett a terület esztétikai értékének növelése hangsúlyos cél, így a parkstruktúrát követő, a parki utakat szegélyező, körülölelő cserje és évelő növényágyások kerülnek kialakításra. Az évelő ágyásokba különböző hagymások is kiültetésre kerülnek a tavaszi ágyáskép fokozására, színesítésére.

SPORTTERÜLET:

A Kereszt utca menti, meglévő sportpálya környezetében a sportfunkciók bővítésére kerül sor.
A jelenleg megoldatlan tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat kerül, a meglévő eszközöket grundkapu-szettek váltják fel, így a pályán egyszerre lehet majd kosárlabdázni és focizni is. A multifunkciós sportpálya mellett egy kültéri edzőpark kerül kihelyezésre a szabadban sportolni vágyók számára. A saját-súlyos eszközök ütéscsillapító, öntött gumiburkolatú pályára kerülnek kihelyezésre, valamint helyet kap egy öltözőszekrényes pad is, mely okoseszközként működik.
A multifunkciós sportpálya mellett kiépítésre kerül egy teljesen automatizált, önkiszolgáló illemhely is, pelenkázóval, mely a Tabán összes parkhasználóját szolgálja.
A sporttéren megmarad az ivókút, valamint kihelyezésre kerül egy okos oszlop, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt. A területen a meglévő aszfaltburkolatú gyalogos sétány átépítésre kerül, nyomvonalváltozással, optimalizálással, emellett a meglévő teniszpálya irányából új gyalogos tengely épül ki. A sétányok mentén támlás padok és hulladékgyűjtők elhelyezésére is sor kerül, valamint kiépítésre kerül a közvilágítás is.
A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány ültetését. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényfelületek váltják fel.

JÁTÉKTERÜLET: 

A tervezett játszótér-együttes a meglévő játszóterületek helyén, valamint azokat összekötve alakul ki. A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett rézsűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakulnak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A jelenleg is vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott, rajta két hintaállvány és egy hálós játékrendszer kerül telepítésre, egyedi, kék színben. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épülnek, valamint egy játék-színpad is, ahol hangszerek kapnak helyet. A tervezett akadálypálya egy változatos tereppel tagolt rendszer, mely különböző ügyességi akadályokat fog össze, legmélyebb pontján egy különleges, 8 m hosszú trambulinnal. A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen kerül kialakításra. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kap helyet. A homokozóban homokozóvár és egy különleges árokásó kerül kihelyezésre. A játéktér szélén támlás padok kerülnek kihelyezésre.
A sétány egy része átépítésre kerül, mely után a babakocsival való megközelítés is biztosítva lesz.
 A beruházás részeként a játéktereket összekötő sétány mentén közvilágítás kerül kiépítésre.
A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány tervezett. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényágyások váltják fel, így a park természethez kapcsolódása is megvalósul

/Cikk vége/

Egyszóval, itt beépítésre kerül minden mi szem-szájnak ingere, Uv-sugárzásmérőtől a pelenkázóig minden, ami modern és a mai korhoz illő. Persze előtte egészségügyi fakivágásokkal  kell tágítani a terepet, hogy hely legyen a grandiózus ötletek  megvalósítására. Nem számít a domboldal útjainak nyomvonalvezetése, ha nem illik a FŐKERT koncepciójába. (Lehet, a FŐKERT nem is tudja, a domboldal út- és gyalogút hálózata részben híven őrzi az egykori Tabán utcatérképét, persze csak hozzávetőlegesen, hiszen a Kőműves  lépcső már akkoriban is vagy ötven méterrel arrébb újult meg.) Vajon beleillik -e a biodiverzitásba a többszázéves szederfa, amely a tabáni lejtőn éli matuzsálemi életét, és amelyhez pár éve még áhítattal zarándokoltunk?
Túléli-e a török idők szederfája a FŐKERT -koncepviót?

Végül, végzett-e  a FŐKERT közvéleménykutatást az átalakítás mikéntjére, vagy  csak íróasztalnál kiötlött koncepcióval van dolgunk?
A tegnap felröppent hír még új, kevés a visszhang, várni kell. Az idő majd előhozza a pro és kontra véleményeket, egy azonban biztos: az ott lakók véleményének  kérdezése nélkül a legragyogóbb koncepció is hagymázas fikció csupán, nincs létjogosultsága.

kassius

A főpolgármester reakciója

Közlemény a tabáni fakivágások leállításáról
2019. augusztus 29.
​A külföldön tartózkodó Tarlós István főpolgármester tudomására jutott, hogy a Tabánban fákat akarnak kivágni. A főpolgármester a fakivágást azonnali hatállyal leállította.


Szűcs Somlyó Mária


kommunikációs igazgató

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése