1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2020. február 4., kedd

HAHÓ ÖCSI.....

Megannyi festmény, fotó és tabáni emlék után egy kis  mese, fantázia és  egy kisgyerek . Mégpedig az egykori gyermekszínész Kovács Krisztián  1971-ben




Hahó, Öcsi!

A filmgyár Pasaréti úti telepének udvarán a tabáni templom hű mása magasodik. 

Előtte daru segítségével repülőgép száll, amely pontosan a torony ablakánál áll meg a levegőben. 








 Pöttömnyi kisfiú száll ki belőle, bemászik a nyitott toronyablakon, tág- ranyílt szemekkel csodálkozva nézi a toronyóra szerkezetét, mikor mögötte az ablakpárkányon megszólal egy mély hang: 
— Kár! 
A kisfiú megrezzenve fordul hátra: 
— Ki van itt? Én csak az időt keresem! 
S ekkor ismét megszólal a hang egy hatalmas fekete holló torkából: 
— Kár! — S a következő pillanatban már tova is rebben lomha szárnycsattogással. 

Ennyi pillanatnyilag a filmrészlet, amelyet Palásthy György rendező és Forgács Ottó operatőr vezetésével forgatnak. A Hahó, öcsi! tulajdonképpen a nagy sikerű Varázsló „jogutódja”. Igen, jogutódja, nem folytatása, mert mások a szereplői, mint a Varázslónak voltak, csak a kisfiú — Kovács Krisztián azonos. A Varázsló — akik látták, még emlékeznek rá — úgy ért véget, hogy Balogh Gyuszí. aki már „nagyfiú” lett, átadta a pálcát és a varázslatot öcsinek. Ebben a filmben ő vette birtokába a csodákat, :—, de Csilicsala bácsi nélkül. 
Ebben a filmben is —, melyet természetesen ugyancsak Török Sándor írt — a valóság —, budapesti helyszínek — keverednek csodálatos meseelemekkel. öcsi a varázspálca segítségével az időt keresi. 

Az időt szeretné megtalálni, mert rohan a papa, a mama, a nagymama, Gyuszi. Senkinek sincs ideje, hogy öcsivel foglalkozzon, s öcsi elindul, hogy megkeresse az időt. Csak annyit szeretne találni, amiből futná a felnőtteknek arra, hogy őt szeretgessék, simogassák, csókolgassák. 


Útja során öcsi elér — egyebek között Bergengóciába, Meseországba is. 

A Hahó, öcsi! mint azt Palásthy György rendező elmondotta, líraibb hangvételű lesz, mint a Varázsló volt. 



Ebben a filmben Balogh öcsi papáját Koncz Gábor, anyját Szakács Eszter, a nagymamát Kiss Manyi alakítja. A mesekirály Balázsovits Lajos, a felesége Piros Ildikó, a mesebeli bölcs Básti Lajos lesz. Szerepet kapott a filmben a többi között Sinkovits Imre, Pécsi Sándor, Bárdi György, Avar István és Peti Sándor is.
A film nagyon aranyos( szerintem a mai  gyerekekeket is érdekelné

ITT megnézhető a teljes film ,benne az ominózus jelenet Öcsivel ,a repülővel , a tabáni templommal, no meg a hollóval......(42-44,30.  -perc                        , ,                        




a  film a jobb felsősarokra kattintva   teljes képernyő méretben nézhető


forrás:
Film Színház Muzsika, 1970. július-december (14. évfolyam, 27-52. szám)1970-10-31 / 44. szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése