1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2020. február 6., csütörtök

HOL VOLT.HOL NEM VOLT UTCÁK....


Tizenhat utcanevet töröltek a régi Tabánban, mert már egyetlen ház sincs bennük 
Esti Kurir, 1929. augusztus (7. évfolyam, 172-196. szám)1929-08-04 / 175. szám


 A Tabán lebontásának dátumát a közvélemény-már ha egyáltalán  észben tarja -jogosan- 1933-34-re teszi.
Perdig a városrész bontása már sokkal korábban,valamikor a századforduló idején-egyesek szerint még ennél is korábban,az 1870-es években kezdődött.
Kezdetben nem is megszüntetésről volt szó,csak kicsit lefaragtak belőle. A Gellérthegyi viskók lebontása volt az első jele a szanálásnak. Megszünt a létjogosultságuk a filoxéravész beköszöntekor, eltűntek a szőlőtőkék a hegyről, ölöslegessé vált a szőlőnapszámosok-Braunhaxlerek -munkája. Az új elképzelés villanegyedet álmodott a hegyoldalra. A Rác fürdő körül is beindult az elit Tabán kiépítése,egész utcasorokat bontottak le,szabtak át.  A nagyívű munkálatoknak az első világháború kitörése vetett véget,majd tiz évre visszavetette a kiviztelezést.
De a trianoni trumából ébredő hivatalok  lassan újra felélesztették a bontás tervét. A fővárosi közmunkák tanécsa szívós kitartással bagóért felvásárolta a munka hiány miatt elköltözők házait, vagy uzsora bérleti díjat szedett a bérlőktől, miközben ezen házak karbantartására egy fillért sem költött. Ennek a politikának meg is lett az eredménye-egyre többen költöztek el. A Hegyalja út (transzverzális út a Gellérthegyen át) aztán végleg betett a Tabánnak. 1930-ra újabb utcák szűntek meg a városrészben, ezt már dokumentálni kellett, rendőrségi zsebkönyvekben és a közvélemény előtt egyaráni.


A közmunkák tanácsa egyenként eladja a tabáni telkeket, amelyekre az új tervek szerint kell majd építkezni
A főváros tanácsa csütörtöki ülésében foglalkozott a fővárosi közmunkák tanácsának egyik legutóbbi- határozatával, amely több budai utcanév törlésére vonatkozik. A tanács a fővárosi közmunkák tanácsának a döntése alapján határozatot hozott, amelyet mai számában közöl Budapest székesfőváros hivatalos lapja, a Fővárosi Közlöny. A közlés szerint
a tanács tudomásul vette a fővárosi közmunkák tanácsának 3285/1929. számú határozatát, amely szerint az I. kerület Gellérthegy cs Naphegy között fekvő területén több utca megszűnt azáltal, hogy a házak rombadőltek, illetőleg lebontattak és ezen a területen a városszabályozási tervek végrehajtásáig építkezni nem lehet. 
Az utcákat ma egyetlen ház sem jelzi és ezért elhatározták, hogy a zavarok elkerülése végett a következő utcák neveit törlik a nyilvántartásból: 


Barsi-utca, Szög-utca, Gesztenye-utca, Sarkantyus-köz, Gyökér-utca, Lepke-utca, Lelenc-utca, Hirnök-utca, Komló-utca, Ács-utca, Judith-utca, Fonal-utca, Középhegy-utca, Szilva-utca, Gomba-utca, Fácán-utca. 




Ez a döntés a régi Tabán temetése. 

A régi Tabánból már csak néhány utca maradt meg, a székesfővárosi közmunkák tanácsának a határozata alapján egész sereg házat lebontottak, egész utcasorok szülitek meg s az eltemetett Tabán most feltámasztásra vár. 
Az Esti Kurír munkatársa érdeklődött a városházán az iránt, hogy e döntés után mikor kerül sor az uj városszabályozási tervek végrehajtására. Azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a szabályozási terveit a székesfővárosi közmunkák tanáesa már elkészítette. 



A közmunkatanács elhatározta, hogy az égész telekkomplexumot átépitteti. Az átépítés természetesen magánvállalkozók utján történik, amennyiben a székesfővárosi közmunkák tanácsa, amelynek tulajdonában vannak úgyszólván az összes lebontott házak telkei és az üresen álló területek,
cgyenkint adja el a telkeket, természetesen azzal a kikötéssel, hogy ezen a területen a házakat a székesfőváros közmunkák tanácsának a szabályozási tervei szerint szabad csak felépíteni. 
Maga az a körülmény, hogy a fővárosi közmunkák tanácsa ezeknek az utcaneveknek a törlését határozta el, azt bizonyítja, hogy a főváros közmunkák tanácsa komolyan foglalkozik a Tabán feltámasztásának az előkészítésével. Hir szerint már kora ősszel konkrét tervek előkészítésére is sor kerül.


Aztán a nagy átépítési tervekből nem lett semmi. Se új villák, se tabáni gyógyszálló, se szuperkórház. Elsimították a lebontott házak törmelékei felett az odahordott földet ,betemették a boltíves pincéket, fenyőfákat ültettek. Mire készen lettek ,már nyakukon volt a II.világháború.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése