Eltűnt budai borok íze nyomában
Sima,
testes, tüzes, nem túl fanyar, finoman fűszeres zamatú
Szüret Jókai Mór sváb-hegyi szőlőjében 1898-ban
(a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből)
Hol vannak már a budai borok?
Hol van például a sashegyi? —
révedezett vissza ifjúkora szép emlékére
nemrég egyik interjúalanyom, Zórád
Ernő. A harmincas években a Tabán kocsmáiban kóstolhatott igazi budai bort.
Finom lehetett, ha még hatvan év múlva
is emlékszik rá. Ma már nem létezik sashegyi, sőt budai szőlőtermesztés
sem, és Tabán sem.
Aki énekelte már azt a
sramlit, hogy „Legyen a
Horváth-kertben Budán...”, az
lélekben már járt a régi Tabánban, és
tudja, hogy ott
„az asztal tarkabarka,
s rajta jó kadarka”. Ez a
kis dalocska eligazít a
budai borokat illetően
is. Nem véletlenül piroslik éppen
ez a bor a Hor- váth-kert tarkabarka asztalán. A kadarka volt ugyanis a
legelterjedtebb szőlőfajta a budai hegyeken.
Ez termett többek közt
a Sashegyen, a Gellért-hegyen, a Sváb-hegyen és
a Farkasvölgyben. A múlt század végi filoxérajárvány előtt az
összes budai szőlő kétharmad része
kadarka volt. A
budai svábok „ungar- traubénak” nevezték,
pedig a bortörténeti írások szerint nem a magyarok, hanem a szerbek honosították meg
a város környékén a török kiűzése után. A szerb szőlőművelők emlékét
őrzi a rácfekete is, mely szintén elterjedt fajta
volt a vidéken. A jó budai
vörösbort hagyományosan e két szőlőből készítették. Egyik adta a savát,
másik a borsát.
A Visegrádig felnyúló
borvidéken Budától Szentendréig a vörösbornak való kék
szőlők voltak jellemzőek,
attól északra pedig a fehérek. Merez Árpád, a kitűnő borász, akivel
a néhai budai borok témáját alaposan megbeszéltük, sokféle helyi
fajtát felsorolt: kadarka
és rácfekete mellett a kék szőlők közül volt Budán kék
góhér, kölni kék
és fekete muskotály is,
valamint rakszőlő, mézes
fehér, budai zöld,
hosszúnyelű, piros dinka és
szlankamenka a fehérekből.
A fehér szőlők és
fehérborok egyébként a pesti
oldalra voltak jellemzőek. A sörgyárak
megjelenése előtt híres
volt például a kőbányai fehér. Ma már csak a csősztorony emlékeztet a
hajdani termelésre: a borászati műemlék
Kőbánya jelenlegi címerébe is bekerült. A pesti fehérborok másik híres
termőhelye a Feri
hegy volt, amely éppen egy híres szőlősgazdáról (mellesleg serfőzőről), Mayerffy Ferencről kapta
nevét. Sőt egy fehér szőlőfajta ma is
a ferihegyi nevet viseli.
Mivel a borhoz
ízes mondások illenek,
idézzük fel, mit
mondott Magyar Elek, az
ínyesmesterként híressé vált szakács Buda boráról: „Tüzes, erős,
hangulatot adó, kedvderítő, nevető bor a budai, közmondás is támadt róla; ha
Pesten különösen virágos kedvű
embert láttak az utcán, azt
mondták rá, hogy megjárta fejét a budai török vér, vagy vérét vette Budán a
vörös korsónak. ” Kénytelenek vagyunk
elhinni „Lexi bácsinak”,
mi ugyanis már nem ízlelhetjük. Ilyen lehetett talán
a sashegyi is, e vidék leghíresebb bora.
A borszerető emberek
körében a Sashegy felért
Tokaj-Hegyaljával. Olyannyira
meghatározó volt, hogy a Viseg- rádtól
Albertfalváig húzódó termőterület
hivatalos megnevezése is
Buda- Sashegyi borvidék lett.
A hegy nedűjének ízéről
egy múlt századi
szakíró, Schams nyilatkozik pontosabban:
„sima, testes és tüzes, nem túl fanyar, finoman fűszeres zamatú, vetekedik a francia
vörösborokkal”.
Régente persze nem
voltak divatban
az egyféle szőlőből készült borok. A tabáni kocsmákban
is inkább csak a színek
meg a származási
hely szerint különböztették meg
őket. A szőlőfajták sokféleképp vegyültek
egy-egy vörösvagy fehérborban.
Sajnos erre már csak öreg emberek emlékezhetnek. Pedig annak idején
gondoltak az utókorra is - bár arra
talán kevésbé, hogy a budai szőlők szinte
nyom nélkül eltűnnek —,
s a legjellegzetesebb borokat, a
legjobb évjáratokat múzeumba mentették. Budafokon, a híres bormúzeumban 1901
óta gyűjtötték a különféle fajtákat. Ahogy rohamosan pusztultak
a szőlők a város körül, úgy vált ez a múzeumpince a budai borok utolsó
menedékévé. Mercz Árpád például máig emlékszik, hogy itt
kóstolt annak idején budai
vörös aszút, amely szintén
helyi jellegzetességnek számított
valaha. Túlérett, padláson
szárított, óborral felöntött fürtökből
készítették, íze „természetes édes” volt, de nem a tokajira emlékeztető.
Hétköznapi ember amúgy nem
nagyon juthatott hozzá,
a borász is csak
egy ünnepélyen kóstolhatta
meg a negyvenes
években. A háború azonban elpusztította az ősi borok
gyűjteményét, a féltve
őrzött budai borok elvesztek,
ízük pedig elfelejtődött.
Csordás Lajos
NÉPSZABADSÁG 1999 május 26
Zórád Ernő nem érhette meg a budai vörös feltámadását, de jó hírünk van : a Kadarka Kör gondozásában, ha kis mennyiségben is de újra éledt
Lásd korábbi cikkünk:Svábhegyi szüret
Most már csak a NÉPSZABADSÁGOT kellene feltámasztani......
Zórád Ernő nem érhette meg a budai vörös feltámadását, de jó hírünk van : a Kadarka Kör gondozásában, ha kis mennyiségben is de újra éledt
Lásd korábbi cikkünk:Svábhegyi szüret
Most már csak a NÉPSZABADSÁGOT kellene feltámasztani......
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése