1.A BUDAI KISKOCSMA
8 Órai ujság 1930
május16
Már ilyenkor
aktuális. Akár rossz
idő van, akár jó. Az
ember azt mondja: Ma este egy
budai „kis" kocsmában
vacsorázunk. Az ember felkerekedik és társaságával
rendszerint gyalog indul
el Budára; ugyanis így
romantikusabb. Útközben
legalább ideje van
eldönteni, hogy melyik „kis"
kocsmába menjen. A „Kakukk, ‘-ba, vagy
a „Fürj“-be, a „Zöld
libába! ‘, vagy a,
„Sárga macskába' ‘, a
„Keselyűbe", vagy a
„Bagolyba" ? Mikor a társaság végleg eldöntötte
a helyet, ahol
az esti táplálkozás isteni szín játéka lezajlik, — autótaxiba ülnek és még azt
a kétszáz méternyi utat a „kis" kocsmáig taxin teszik
meg, mert így — elegánsabb.
A taxi megáll a „Zöld liba"
elölt és a budai „kis"
kocsma kapujában oliv- zold
kabátban, arany sujtásokkal,
fejen ellentengernagyi
sapkával egyenruhás portás fogadja az érkezőket.
A társaság
bemegy a „kis"
kocsma kerthelyiségébe.
Aranygombos, frákkos
pincérek rohannak és
közrefogva terelik őket befelé.
A. kerti fákon lampionok lógnak, kis
zászlók lengedeznek, lila. sárga, piros és kék
villanykörték égnek
mindenfelé. Mintha majális volna. A társaság végre az
ötvennégy üres asztal közül hosszú megfontolás,
tanácskozás és keresés után
egyet kiválaszt és
helyet foglal. A középarányt
véve tekintetbe, a
társaságnak mondjuk hat
tagja van. A hat
vendéget tizenkét pincér
fogja körül. Minden vendégre jut
kettő. Egy éthordó és
egy italos. Kezdetet
veszi a rendelés.
Miután jó
negyedórái kérdezösködés után
kisül, hogy kész
étel nincs, az ember tehát csináltat
valamit. Mit csináltat ilyenkor az
ember?
Az étlap fő dísze, illetve fö programpontja ilyenkor:
Az étlap fő dísze, illetve fö programpontja ilyenkor:
„Idei rántottcsirke."
A rántás idei, a csirke tavalyi.
A rántottcsirkére középeurópai időszámítás szerint egy
óra negyven percig
kell várni. Közben kellemesen
telik az idő. Pajzán
csevegés, az összes
közeli és távoli ismerősök úgynevezett „letárgyalása" és
közben eszeget is az ember. Először két-három sóskiflit, majd fonott kis
mákos kalácsot, utána egy-két
kisebb serclit, közben sörök. A rántott csirke végre, megérkezik.
Hatalmas ezüsttálon
(amilyenen egykor Salome
tálalta fel Jochanan fejét)
pihen a rántottcsirke. Sőt nyugszik.
Körötte körítés. Két
szem idei burgonya, egy
salátalevél, három szelet
cékla és
négy szál zsírban kisütött petrezselyem. Most
kedves szórakozás
következik. A társaság
tagjai a körítés közt,
megkeresik a rántottcsirkét. Hallatlan szórakoztató játék.
Aki előbb megtalálta, az nyert. Majd élénk
vita indul meg. Ha a csirke
tavalyi, akkor azon vitatkoznak, vájjon spanyol harci
kakas volt-c, avagy több százgyermekes családanya-tyúk. Ha a
rántott-csirke idei volt, (ez
csak véletlen lehet)
akkor a vita arról folyik, hogy
a két és
félméter hosszú tál közepén rejtve
nyugvó láb, szárny és
nyak idei stiglic, vagy
tavalyi pacsirta tulajdona volt-e.
A kérdés eldöntetlen marad.
A tészta
szintén a budai
kiskocsma specialitása.
Palacsinta. Tudniillik ezt nem kapni másutt. Közben játszik a cigány is. Édesbús melódiákakat, mintha a rántott pacsirta korai halálát siratná. Közben hideg van és fázik az ember. A társaság tagjai forralt bort rendelnek. Most az eső szitálni kezd. Bevonulás a kocsma belső termeibe. A feketekávé elfogyasztása és a számlafizetés már ott történik. Ez utóbbi zivatar, vagy eső idején nagy előnyt jelent a „kis" kocsma tulajdonosának, mert a Jóisten szabad ege alatt nem tanácsos a számla összege! hangosan kimondani. Ilyenkor tudniillik néha villámlik. És mit lehet tudni?
Palacsinta. Tudniillik ezt nem kapni másutt. Közben játszik a cigány is. Édesbús melódiákakat, mintha a rántott pacsirta korai halálát siratná. Közben hideg van és fázik az ember. A társaság tagjai forralt bort rendelnek. Most az eső szitálni kezd. Bevonulás a kocsma belső termeibe. A feketekávé elfogyasztása és a számlafizetés már ott történik. Ez utóbbi zivatar, vagy eső idején nagy előnyt jelent a „kis" kocsma tulajdonosának, mert a Jóisten szabad ege alatt nem tanácsos a számla összege! hangosan kimondani. Ilyenkor tudniillik néha villámlik. És mit lehet tudni?
Egy nagyobb
társaság vacsora
számlája az összes
mellékesekkel együtt kisebb
családi ház értékével
egyenlő. Az idén egyszer
kint vacsoráztam ilyen „kis" budai
kocsmában és másnap
a kocsma tulajdonosát új sportautón láttam robogni a
Váci-utcában. Ezt nem szemrehányásképp mondom,
Isten látja lettemet, nem
irigylem tőle. Ha az
autó jósága egyenes arányban
áll az általam elköltött vacsorával,
akkor nem lesz benne
soká öröme. Hamarosan
visszaadja. Vég eredmény-ben meg kell állapítanom, hogy az
ilyen budai „kiskocsmához" képest a berlini Adton
hotel direkt a „Csárda
romjai" Petőfi Sándortól.
Békeffi László.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése