1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. február 14., csütörtök

A MODERN HÁZTARTÁS ANNO1907- kiállítás a Fehérsas téri leányiskolábsn


Háztartási kiállítás 

A mult héten nyitották meg a háztartási kiállítást a Fehérsas-téri leányiskolában. 
   Az ünnepélyes megnyitáson Fülepp Kálmán főpolgármester is megjelent, akit Vargyas Endréné, a kiállítás eszméjének megpenditője, néhány szóval megkért a kiállítás megnyitására. A kiállítás a budai Fehérsastéren (Tabán) levő leányiskola épületében van. Fülepp Kálmán ezeket mondta: 


Van szerencsém a Háztartási kiállítást megnyitni, mely — úgy látom — a középtársadalmi osztályok igényeinek igyekszik megfelelni. 
Köszönésemet fejezem ki Vargyas Endréné urbölgynek azért a fáradságot nem ismerő, önzetlen buzgóságért, amelvlyel ezt a valóban nemes és szép tervet megvalósította.

 A főpolgármester szavaival véget ért az ünnepi aktus.

 Csínt, iziést, praktikusságot árul el minden. Közvetlen a bejáratnál kert látható. Sodronykerités övezi; benne virág, gyümölcs, konyhakerti vetemények. A kert mellett  a dunai paraszt házikó szobájának a modellje. Innen egy pincze és egy padlás modelljéhez értünk. Minden fel van bennük halmozva, ami csak egy modern háztartáshoz szükséges. A kiállítás híven szolgálja czélját. Fiatal leánykák meg tanulhatják itt, miként kell egy modern háztartást egyszerűen és mégis ízlésesen, praktikusan intézni. Ezután leányszoba következik. 
Majd éléskamra, mosókonyha és egy főző konyha mellett haladunk el. Látunk egy munkaszobát is egy harisnyakötő-géppel. A kiállítás híven szolgálja célját. Fiatal leánykák megtanulhatják itt, miként kell egy modern háztartást egyszerűen és mégis ízlésesen, praktikusan intézni. Szombattól kezdve a nagyközönség is megtekintheti
Forrás

Tolnai Világlapja, 1907. január-március (7. évfolyam, 1–14. szám)
1907-02-24 / 9. szám

Pesti Hírlap 1907 02 16



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése