1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. február 14., csütörtök

A TABÁN JÖVŐJE


A Tabán megújulása Gyulai Levente diplomaterve tükrében





           
A Tabán Buda egyik legrégibb, legpatinásabb városrésze, mely különleges, változatos felszínével teszi igazán izgalmassá a térséget. Talán nincs is a fővárosban még egy olyan terület, ahol ilyen nagyméretű szabad térség szinte kínálja a lehetőséget a kihasználtságra.
Hosszú ideig a Tabán a „város, a városban” elvei alapján mintha kizárólag letűnt korok építészetét reprezentálta volna.A Tabán (németül: Raitzenstadt) Budapest I. és részben XI. kerületében terül el, s a 1930-as évekig sűrűn beépített apró, egy-két szintes házak tarkasága jellemezte, s a 19. század–20. század fordulóján szaporodtak el a hagyományos kisvendéglők, borozók és más szórakozóhelyek. A városi vezetés a 30-as években döntött a megújulásról, de a tervezés a második világháború kitörése miatt félbemaradt. Végűl sebtében parkosították a romos épületek helyét az 1960-as években. Az itt található dzsámik, s melegvíz-forrásokra épített fürdők látványa a történelem egy meghatározó szakaszáról árulkodnak. A 17. század végén a meggyérült magyar őslakosság mellé a Duna-parthoz közeli területre németek, az Ördög-árok partjára és a Naphegy keleti lejtőjére az 1690. évi "Nagy szerb vándorlást" követően nagyobb számban szerbek települtek. Róluk kapta a városrész a Rácváros elnevezést; hajdani ittlétükre ma a Rácz-fürdő és egy kőkereszt utal.
Az ősi emlékek közül a Szent Demeter templomot a II. világháborúban találat érte, tetőzete beszakadt, 1949-ben az
egyébként viszonylag épségben maradt épületet Sztálin 70. születésnapjára lebontották. Mára csak a török kori kupolacsarnokot is őrző Rudas és Rácz-fürdő, az Arany Szarvas Ház, a tabáni Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplom, s az Apród utcában a Virág Benedek-ház és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum épülete, a Döbrentei utcában három, az Attila úton és a Czakó utcában egy-egy műemlék ház maradt ránk az egykori, legendásan különleges,romantikus hangulatú Tabánból. Jelentős része ma zöldterület, pihenőpark,s alkalmi popzenei fesztiválok helyszíne.A meglevő tárgyi, írásos és képi emlékeket 

Tabáni Helytörténeti Gyűjtemény és Dokumentációs Központ őrzi valahol  egy tabáni pincében
(Mert a Tabán Múzeumot felújítás ürügyén az önkormányzat 2012-ben bezáratta

A megálmodott Beta Store helyszíne:
A budapesti Szarvas tér és környéke valósággal kínálja a lehetőséget a modernizálásra. A leendő kereskedelmi központ pozíciója az Erzsébet híd közelében, igazi belvárosi helyszínt biztosítana a megalapozott kellő forgalommal. Pest felől is könnyen elérhető a Beta Store, nemcsak a budai oldalról. Budán eddigiekben az Allé, kissé távolabb az intimebb Hegyvidék Bevásárlóközpont, a Mamut I-II található, de ez az új létesítmény kiszolgálhatná a teljes 1-ső kerületet, s tovább a 2-ik kerület és a 3. kerület egy-egy részét is egészen a Kolosy térig bezárólag
A tervek rendkívül meggyőzőek, s különleges, lágy formavilágú építészete nemcsak a 21. század nyelvét beszéli, hanem a változatos felszínre is válaszol!


www.behance.net/gallery/48207727/TABAN-BUDAPEST-REDESIGN






















Grandiózus terv! Csak remélni tudom ,hogy ebben a tájba símuló  gigantikus épületkomplexumban akad pár négyzetméter hely  a Tabáni Helytörténeti Gyüjtemény számára bemutatni a multat.
kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése