1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. május 13., hétfő

MIT IS TALÁLTAK A VÁRKERT BAZÁR ALATT?

 Népszabadság| 2013. május 13.


A barokk támfal, melyet Ybl meghagyott - emögött kerültek elő a török romok
MTI - Földi Imre

Mivel a korábbi szondázások jobbára szórványos régészeti emlékeket, továbbá többperiódusú újkori és Ybl kori maradványokat mutattak ki (például az egykori grotta alapfalát), meglepetésként érte a régészeket a török kori maradványok előkerülése. Még akkor is, ha a Várkert Bazár északi udvarában, az Öntőház udvarban már hetek óta folyt a feltárása két török kori műhelyépítmény romjainak (például az udvarnak nevet adó török ágyúöntő műhelyek falainak). De ez más kérdés, nézzük előbb, mit találtak a déli udvarban, a volt Ifipark alatt.

                
Egy török műhely maradványa

Forrás: BTMItt a régészeti felügyeletet, majd a török kori romok felbukkanása után az ásatást Nyékhelyi Dorottya, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régésze vezette. Mint lapunk kérdésére elmondta, a területen végighúzódó barokk kori támfal mögött (amely szintén előbukkant a földmunkák során), a hegy felőli oldalon öt török kori épület részletei kerültek elő márgából rakott, rossz megtartású, kötőanyag nélküli falakkal.

Az emlékek három építési periódusra utalnak, az egykori épületek végső pusztulására legkésőbb Buda visszafoglalásakor kerülhetett sor. A romok elhelyezkedéséből kiderül, hogy a török korban teraszosan volt kialakítva a hegyoldalnak ez a része, és az épületmaradványok közül kettő a terasz felső platóján, három pedig az alsó platóján állt – ahogy a régész mondja, kissé fecskefészekszerűen. Az alsó épületek hátukkal a terasz rézsűjének támaszkodtak. Legalábbis ezt mutatják az itt-ott 1,3-1,5 méter magasságban megmaradt falazatok, melyek nagyjából 3,7-szer 4,5 méteres helyiségeket rajzolnak ki. Az alsó épületek valószínűleg műhelyek lehettek.

A felsőkről ez már nem állítható biztosan, hiszen a felső épületek néhány helyiségében vakolatot is találtak a falakon. Néhol kőpadló és fűtőberendezés nyoma is látszott. Persze nemcsak falakat, hanem bőséges török kori leletanyagot is találtak, benne réztállal, mellvérttöredékkel. Érdekes a munkaterületen végighúzódó barokk támfal is. Magyar Károly, a Várkert Bazárban folyó ásatások vezető régésze elmondta: ez egészen a XIX. század második feléig látható volt, de amikor Ybl építeni kezdte a Várkert Bazárt, mintegy tizenkét méterrel kijjebb, vagyis a Dunához közelebb, újat építtetett. Ám a kialakítandó bazárudvar felszínvonala alatt meghagyta a régit is, a két támfal közé eső részt pedig feltöltette. Ennek köszönhetően sikerült találkozniuk a régészeknek most ezzel a régi támfallal, amely azonban el is tűnik ezennel, hiszen a kiásandó tizenöt méter mély munkagödörnek útjában van, csakúgy mint a váratlanul előkerült török kori romok.

További érdekesség, hogy néhány 1945 után eltüntetett, XIX. századi Ybl-építmény maradványai is előkerültek a föld alól: mint már fentebb említettük, a grotta alapja is. A korabeli barlangimitációt rekonstruálni fogják (legalábbis visszaidézik), mégpedig az eredeti helyén. Ezenkívül az északi bazárudvarban, az Öntőház udvarban Ybl kori kerti sétányok téglával kirakott támfalrészletei is megmutatkoztak. Vessünk egy pillantást az Öntőház udvarban folyó feltárásra is, ahol Magyar Károly régész közvetlen irányításával folyik az ásatás. Két török kori ágyúöntő műhely maradványai kerültek elő, ez azonban korántsem annyira meglepő, ugyanis ezek látszottak a régi metszeteken, és az előzetes feltárások is jelezték őket.
Mint az ásatás felelős vezetőjét, megkérdeztük Magyar Károlyt arról is, hogy elfogadható kompromisszumnak érzi-e a barokk támfal és török kori emlékek eltüntetését a Várkert Bazár mielőbbi felújítása érdekében. Mint mondta, a megtartásról akkor lehetett volna talán más döntést hozni, ha előre tudnak a romokról, ebben a helyzetben nem lehetett másképp dönteni. Ahogy fogalmazott, az összes partner azon dolgozott, hogy vállalható kompromisszum szülessen, a falakat a lehető legpontosabban dokumentálták, és a hatósági határozatban az is szerepelt, hogy biztosítani kell a török falak későbbi rekonstrukciójának lehetőségét. Köveiket beszámozva a BTM raktárában helyezték el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése