1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. október 31., csütörtök

HOSSZÚLÉPÉS,AVAGY BORSÉTA BUDÁN


BORÁSZBÁSTYA




Hosszúlépés

- Az egykori budai szőlőskertek nyomában -

Aki ma ránéz Budapest utcáira, nehezen tudja elképzelni, hogy valaha a Tabán lankáin, a Gellérthegyen, a Bocskai-Budaörsi-Karolina utak háromszögében, Terézvárosban vagy akár Ferihegyen kiváló szőlőskertek burjánzottak. Ahogyan az is furcsa lehet, hogy nem is annyira magyar, mint inkább szerb vagy német szavakat lehetett hallani a tőkék közül. Pedig a budai bor egészen a 19. század végéig jól menő (jószerével rác és sváb) divatcikk volt, amit 1880-ra a filoxéra nevű szerkesztő húzott ki a sorból.
Ma, amikor az autochton, azaz őshonos szőlőfajták, mint például a kadarka reneszánszát éljük – szemben az unásig ismert cabernet-kel és merlot-kal –, igazán van okunk végigjárni e fajták lakhelyét, néhai budai borvidékünk rég elfeledett színtereit. Sétánk a Budai Váron és a Tabánon át a Gellérthegy rejtett zugaiba vezet, ahol fény derül arra is, mi a csiger, hol éltek a „kutya rácok”, hogyan hamisították eleink a borokat és hogyan igyekezett életben maradni a budai Grinzing a filoxéra pusztítása után.

A séta végén a Vinopolis jóvoltából egy pohát borra és borkorcsolyára invitálunk minden megszomjazott sétálót!

 Kivel járunk?
Magyar Kornélia borblogger

Kinek ajánljuk a sétát?
– Azoknak, akik értenek a borokhoz.
- Azoknak, akik nem értenek a borokhoz.

Találkozó: I. kerület, Dísz tér, a 16-os busz megálllójában.

Időtartam: 2 óra

Távolság: 2-2,5 km

Fizikai nehézség: dimbes-dombos


PARTNERÜNK:

Forrás.www.hosszulepes.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése