1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. április 23., kedd

AMI MÉGIS MEGMENEKÜLT...ANNO 1940

SÉTA A HALÁLRAÍTÉLT„SZARVAS-HÁZ"KÖRÜL 



ahol egykor Déryné és Kantomé lakott 


Egy darab irodalomtörténet a két szomszédos budai öreg ház 
a nagy időket látott Szarvas-ház, mert hírlik: elvben halálra ítélték, s a bontó csákányok már rövidesen nekiesnek. 


n

A villamos dühösen csengetve megy el mellette, jobbról is, balról is, s aki a sárga kocsi fapadján ülve dolga után igyekszik, unottan pillant a furcsa szürke házra. Nyilván azt gondolja: hát ezt az ócskaságot vájjon miért nem bontják le már? A jelek szerint nem sokáig szúrja a szemét a medern gusztusú embereknek itt a tér sarkán 
a nagy időket látott Szarvas-ház, mert hírlik: elvben halálra ítélték, s a bontó csákányok már rövidesen nekiesnek.

Dériné Széppataki Róza
                                      1793-1872



Kántorné Engelhardt Anna
                                     1791-1854

Igaz, nem sok keresnivalója van ezen a világon. Kegyelemből akkor vetették ki először, mikor más névre keresztelték a teret, amelyen pár száz esztendeig jó volt a régi titulus, hogy Szarvas-tér, de aztán nyilván úgy találták az illetékes okosok, hogy egy erdőben bolyongó vad semmi jusst nem formálhat a székes fővárosban ilyen megtiszteltetésre, leszedték hát a táblát s elnevezték a térséget Szebeny Antalról.

Aki természetesen rendkívül derék és nagyra menendő ember volt a maga idejében, de még itt Budán se igen sokan tudják róla: milyen világraszóló dolgokat cselekedett. « 



A neves budai korcsma vendégváró helyiségei 

Az ember bánatosan arra gondol, hogy a világ más tájain, ahol a karmos idő sokkal több emléket kímélt meg, mint nálunk, török se rontott, labanc se gyujtogatott, mégis 

minden ócska kis házat kegyelettel őriznek, s nem szégyenük, ha mondjuk, a XIV. században a gombkötőkről, esetleg a tímárokról neveztek el utcát,meghagyják annak a nevét máig is. Itt, Pesten, ismeretlen és elfelejtett nagyságokról titulálnak tereket, utcákat, tán azért, hogy a járókelő bosszankodjék, vagy önnön műveltsége felett szégyenkezzék, ha olvasván: sejtelme sincs róla, ki lehetett a honfi, akinek emlékezetét utcatáblán örökítették meg. Párisban a Placc de VInnocent-on nem is olyan túlságosan régi házakat bontottak le, de kegyeletből valamennyinek meghagyták legalább a kapubejáratát. 



Pesten aranyért se lehet találni, legfeljebb véletlenül XVIII. századbeli emléket, s ami van, ha meglelik, azt is kegyelettelenül lerontják, elcsákányozzák a föld színéről. Szakasztott úgy, ahogy a parvenű szégyelli tisztes, de szegényes őseit. Most a Szarvas-házról van szó. 
A maga idejében nevezetes épület volt, fogadó, később magánház, amelyben Déryné és Kántoré lakott. 

Az udvarán egyike a neves budai kocsmáknak tartotta vendégjáró helyiségeit, a nagy árvízkor már vendéglő volt itt, Barabás Miklóstól tudjuk, aki emlékirataiban néhány nem túl hízelgő sort szentelt a kocsmárosnak. 

A hajléktalan budaiak közül sokan idefutottak, — jó magasan áll a ház — a kirontott Duna hullámai nem érték el már az udvart. Ott tanyáztak a szerencsétlenek az éjszakában, hidegben s még másnap is fedél nélkül kucorogtak. A kocsmáros jó üzletet csinált: mérte nekik a kávét, de Barabás Miklós szerint hitvány uzsorával, mert fele annyit adott, mint máskor, s kétszer annyit számított érte. 



Gyakran látta Bajzát és Kisfaludyt 


A Szarvas-tér, s rajta a házak nem voltak mindig olyan szegényes és lesajnált vidék, mint ma. 
Szemben ott roskadozik az az emeletes, sárga épület, amelyben az öreg szent, Virág Benedek lakott, s a szürkére mázolt Szarvas, a megrokkant házzal együtt be gyakran látta Bajzát, Kisfaludyt járni itt a macskaköves téren . . . 
Egy darab történelem s egy darab irodalomtörténet. 

Most jámbor budai nép lakik a Szarvas -ban, s hírből se tudja, hogy melyik udvari szobában tartotta szállását Déryné, melyikben Kántorné
— Itt laktak? — csodálkoznak. — Hát lehet... Régen volt az. 
Mondjuk, hogy tán lebontják a házat. 
Összenéznek, s az ellen már tiltakoznak. 

Persze nem az esztétika, se nem az emlékek jussán, hanem, mert megszoktak az öreg épületet, hibáival, fogyatkozásaival s nem nagyon bánják, ha vannak ennél modernebb házak is. Ragaszkodnak hozzá, mert tán itt születtek, ezt az ódonhangulatú udvart látták legelőször a világból,vagy itt voltak boldogok. Szóval: személyes emlékek kötik őket a nem komfortos, külsőre se valami ragyogó építményhez. Körüljárjuk az udvart, megügyeljük mégegyszer kívülről is a házat, a Szarvas szép, kecses domborművét a homlokzaton, az ablakdíszeket, 
a falat, amelyre barbárul vastag habarcsot kentek. 
Félszemmel nézegetnek ránk a jó budaiak, s azt gondolják biztosan, hivatalos népek vagyunk s azt tekintjük fel éppen: hol kezdjük a bontást. 
A nézésük haragos; érthető, hiszen 
az ő világukból itt nem maradt már 
semmi, csak a rác templom, a Tabán dombja, meg néhány rom. 
— Bontják ezt is? — kérdi egy szépfejű öreg bácsi, ódivatú pincsben, sétapálcával a kezében, ahogy megáll mellettem. 
— Nem — mondom —, éppen azért nézegetem, hogy hátha lehetne érte valamit tenni. 

Mit is kéne csinálni 

Hozzánk szegődik, nézi: hogy készül a rajz a házról. Bólogat, szinte könnyes lesz a szeme, s magyarázni kezdi, hogy mit is kéne csinálni ezekkel a vén épületekkel. 
— Tessék csak nézni — mutogat a botjával —, milyen nemes vonala volna ennek az épületnek. Persze, elrontották, mert csúful meszelték be, igazán sívár így, de rendbe lehetne hozni. 
Vakarják le róla a maltert, jöjjön ide szakértő építész és restaurálják.  egy jó darab budai történelem él benne. 
Mindent csak rontani, mint a barbárok ... 
Dohog, rossz véleményt mond a főváros kegyeletien voltáról s kísér bennünket tovább, vissza az udvarba, ahol másik rajz készül.  Közben mesél, tüzel s valóságos rémhistóriát tálal elénk arról a házról, ahol pár évvel ezelőtt megtalálták valamelyik nagyhatalmú budai basa háremét, olyan freskókkal, amelyeknek tán nincs párja az egész világon, de azóta senki se tud a dologról semmit. 
— Valami vénasszonyé a ház — magyarázza — s az nem engedte, hogy kisajátítsák. 
Még a képeket is bemeszeltette s most ott mennek tönkre biztosan a meszelés alatt. 
Hirtelen nem tudja megmondani, melyik volt az az épület, de szinte megesket, hogy utána járok — azt mondja, én még fiatal vagyok, tehetem — s azt a „lelketlen vénasszonyt“ kiszerkesztem az újságba. 
Egyelőre csak ezzel az egy házzal boldoguljunk, ő is nagyon elégedett lenne, ha meg bírnánk menteni. Az már olyan mellékes kívánsága s nyilván teljesíthetetlen is, hogy a tér régi szép nevét adják vissza. Szebeny Antal a sírban bizonnyal megbántódnék, ha elvennék tőle, ámbár ki tudja . . , 



DÖVÉNYI NAGY LAJOS 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése