1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. április 23., kedd

TELJESÜLT KÍVÁNSÁG

Egy világháboró pusztítása és pénzhiány hozta meg a cikkíró kivánságánakbetelkjesülését...

BONTJÁK A TABÁNT

Függetlenség, 1933. május (1. évfolyam, 61-85. szám)1933-05-07 / 66. szám


Nemrég még csupa fiatal ember járt arra. Fiatal lányok és fiatal fiúk, néha magányosan, de legtöbbször kettesben. A környező földszintes házacskák lakói már meg sem látták, észre sem vették őket, annyira természetesnek találták, hogy az ifjú szerelem a Tabán romantikus házai között otthon érzi magát. Mintha az egész kis dombtető csak ezért a romantikus hangulatért született volna és a nyári ég bárányfelhői, a kis ablakokból kikacsingató muskátlik és a fák bólogatása is beállott volna a szerelem szolgálatába. 
Tagadhatatlan, hogy nem volt minden szépség híján az a kép, amely a Tabánt járó hall
gatag vagy vidám szerelmesek elé tárult. Lábuk alatt ledőlt és összeroppant épületek omr ladéka, lejjebb, a Duna világitá szalagját azon túl pedig a nagyváros irdatlan házrengetege. 
Mikor a tabáni Holdvilág-utcába szelíd kévékben omlott a nyári holdsugár, voltak, akik egy elfogódott pillanatban úgy érezték, hogy_ Budapest szíve dobbant meg a kis budai dombon. Tudták, érezték, hogy csak itt találják meg a romantikát, amelyet hiába keresnek a háztömbök között. 
Az utóbbi időben egymás kezét fogó fiatal szerelmesek helyett különös emberek jelentek meg a Tabán utcácskái között. Kezükben mérölécek, mindenféle tudományos készülékek és hivatalos feljegyzés volt. A szerelem és a hűség bohókás szavai helyett kijózanítóan száraz szavakat hallották az ablakból leskelődó .vénkisasszonyok: felmérés, parcellázás, csatornázás, villatelep, üzletnegyed. A kis tabáni házak lakói pedig egymásután kapták a kilakoltatási végzést. 
Lebontják a Tabánt. Rövidesen új képe lesz az egész környéknek. 
Belenyugszunk a megváltozhatatlanba. De azért mégis felszakad belőlünk egy sóhaj és keresünk valakit, akinek legalább panaszkodhatnánk. Valakit az Illétékesek és az Intéző Körök tagjai közül, akinek szeretnénk elmondani, hogy akár villatelepet, akár impozáns fürdőüzemet vagy üzletnegyedet létesítenek a Tabán lebontott házainak helyén, megölik ennek a helynek a romantikáját. Tudjuk, hogy ők is tudják ezt. Mégis jólesik beszélni róla, mint egy felejthetetlenül szép emlékről. 
Szeretnénk felkiáltani, hogy hagyják meg a Tabánt a város szívének. Maradjon meg ez a hely, a mindenkinek szépséget nyújtó, hangulatot és halk gyönyörűséget okozó kis oázis, amelyben ne állítsák meg a szem pillantását a rideg felhőkarcolók és ne tartóztassák fel ezt az amúgy is sajnálatra méltó fiatalságot sétájában az öröm és a szórakozás vámszedői. 
Tiszta levegőt, széles perspektívát, szabad napsütést, fákat és füvet, sétautakat és soksok virágot szeretnénk látni ezen a helyen, ahol még szabadon dohog a város szíve. És az üzleti vállalkozások elmaradt hasznáért talán kárpótlást is nyújtana majd a ma már mindenünnen száműzött, tiszta romantikának néhány boldog órája.


Hauswirth  Magda rajzaival


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése