1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. április 25., csütörtök

MIT SZÓLSZ EHHEZ NOÉMI ?

Esti Hírlap, 1978. november (23. évfolyam, 258-282. szám)1978-11-25 / 278. szám
A balodali kis házban lakott három évig Krúdy-állítja Fischer Árpád


TÖBB TABÁN VAN, de
csak a budai az igazi

Jelentése: hegy lába •             Baráti kör 

Több mint egy tucat, Fischer Árpád helytörténész szerint éppen tizennégy tabán — török jelentése: hegy lába — van Magyarországon.

De Tabán, avagy a Rácváros csak egy — Budán. 

Itt, e több mint kilencszáz esztendős városrészben kedves, lelkes patriotizmus bontakozott ki; immár huszonnégy esztendeje rendszeresen megrendezik a Tabáni Barátok Körének találkozóját. A mostani huszonnegyedik alkalomnak a Citadella étterem ad reggeltől estig hajlékot holnap, vasárnap.

— Ötszáz meghívót küldtünk szét — mondja Fischer Árpád, aki a Tabán- szerelmet családja hagyományaként viszi tovább — valószínű, hogy ennél is többen összejövünk. Ezeken a találkozókon még innen, a Nap-hegy, a Vár-hegy és a Ge'Jért-hegy körülölelte völgyből más tájakra költözött családok is eljönnek. Most is számítunk rájuk.

— Tabánt, avagy a Rácvárost nagyon sok legenda övezi... A mostani összejövetelnek mi lesz a különlegessége, kihez, mihez fűződő tabáni emléket elevenítenek fel?

— Az Új Idők szépirodalmi, művészeti és társadalmi képes hetilap egyik század eleji számában fedeztem fel azt a Krúdy-tárcát, amelyben az író megemlíti: itt, a Rácvárosban élt három esztendőn át. Tény: 1897—99-ig, az akkor Görög, vagy Iskola utcának nevezett, mai Apród utca 8-ban lakott. (Azóta lebontották az épületet.)

Megkértem Gróf Nándort, a híres szakácsot —, elevenítse fel, idézze meg nekünk, tegye asztalunkra Krúdy kedvenc ételeit. Ha nem is mindent, de két jellegzetes étkét meg lehet rendelni.
— Melyek ezek?
A tabáni gulyás, a Krúdy-pecsenye. A gulyás érdekessége: a Tabánban ezt mindig zsemlegombóccal tálalták. A gombamártásba pedig, amelyet a Krúdy-pecsenyéhez szolgálnak, főtt bab is kerül: annak idején a Brandits vendéglőben magam is láttam az írót, a ma már róla elnevezett finomságot enni.

— Visszalapozva a múlt huszonhárom alkalom eseményeit rögzítő naplóba, feltűnik, hogy a tabáni barátok mindig lakmározással kötötték össze találkozóikat. Ez a hagyomány mit őriz a híres, hangulatos budai negyed szokásaiból?
— Csak egyetlenegy utcában, a Döbrentei utcában több mint harminc fogadó és kiskocsma volt a múlt században. Az oka? A főváros híres hajóhídja Pestről éppen a Tabánhoz vezetett át a Dunán. Ide jöttek szórakozni Pestről keltek át a bal parti síkságra, egyszóval olyan volt, mint a bécsi Grinzing. Ezt a hangulatot idézzük meg mi is évről évre.
(P. i )




(Képünkön: Múlt század végén készült felvétel. A nyíllal jelölt házban — már lebontották — lakott Krúdy Gyula.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése