1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. szeptember 1., péntek

IV. BÉLA KIRÁLY ASZTALTÁRSASÁG

Találkozás IV. Béla királlyal egy óbudai kiskocsmában 



Budapest kedélye, néha furcsán busongó humora  azokban  a pofoncsapott  tetejű, földbe  sülyedt  kis  földszintes  házakban virágzik,  amelyekben  kedves  hangulatú, közvetlen kocsmák húzódnak meg. Talán kevesen tudják, hogy ahány kocsma, annyi hangulat.  Mindegyik helynek meg van a maga  egyéni különlegessége. 
Az egyik tabáni macskaköves utca ivójában például  ez  a megfoltozott  közmondás  buzdítja  a  szines  abrosz  vendégeit : 

— Amit  ma  megihatsz,  ne  halaszd holnapra. 

A  legkedvesebb  rétege  a borivóhadnak a kedélyes asztaltársaság. 

Egyik óbudai kocsmában tanyázik például IV.  Béla király asztaltársaság.  Minden este összejönnek a kompánia tagjai és nekikönyökölve  az  asztalnak,  kocintgatnak, még pedig IV. Béla király jegyében. 

Megkérdeztük  az  állandóan  történelmi levegőben élő urakat : 
— Miért hívják  ezt  a kompániát  Béla király asztaltársaságának ? 
Harsány  hangon  felelte  egy  köpcös, harcsabajuszu ur : 
Ballagi  Aladár  történelmi  könyvének 174.  oldalán szóról-szóra ez  a mondat olvasható : «Ha IV. Béla király nem veszti el a diósgyőri csatát, úgy a dolgok mindenben egész más fordulatot vettek  volna.« Na kérem ! 

Ha a dolgok mindenben más fordulatot vettek volna, akkor a mi életünk is másképpen  alakult  volna,  tehát  valarmnnyien Béla király áldozatai vagyunk és ezért szomorkodunk mi is a kadarka piros tavánál  minden  áldott  este. ..  Ez  csak  egyszerű ! 

S  a nagyobb nyomaték kedvéért mindjárt  odavezettek  Ballagi  Aladár  történelemkönyvének berámézott  174. oldalához, ahol a fenti szöveget piros ceruzával húzták  alá,  hogy  feleségük,  ismerőseik  előtt nagyszerű jogcímet  találjanak  arra,  amit ezzel a szóval fejezett ki előttem az egyik vendég : 

— Mindenütt  jó,  de  legjobb  inni! 

Nagyon kedves az az asztaltáraság is, amelynek  ez  a hivatalos neve : 

*Noé  és  Három  Király  önsegélyző  és temetkezési egylete. 

Felkerestük  az  egyesület  hivatalos  helyiségét, ameiy az óbudai Lajos-utca egyik kocsmájában  van.  Természetesen  tintatartó helyett ókadarka piroslik a kékteritős asztalokon. 
Derék  óbudai  iparosok  fogadtak  bennünket  és nagy  örömmel  vették,  hogy  a sajtó érdeklődik a nemes testület iránt. 
—  1851-ben alapították spórolós óbudai polgárok  a Noét.  Azóta  temettetünk  mi. Később egyesültünk  a  Három király egylettel, mi vagyunk kérem a legtekintélyesebbek. 
— Miért  hívják Noénak  a temetkezési egyletet? — kérdeztük. 
— Mert Noé apánk szerette a bort, a bor és a halál pedig néha közel vannak egymáshoz.  

Tessék  Csak  idefigyelni.  Már  a  régi öregek azt mondták, hogy azért iszik az ember bort, hogy megvigasztalja magát a halála miatt. A világ minden bordalában az van benne, hogy elmúlik az élet, az ifjúság . . . tehát igyál. Ez csak világos. 
az asztaltársaság névadója IV.Béla király


Egyébként az egyesület egyik tagja ezt mondotta : — Mi csak Petőfi  Sándorra haragszunk. 
— Aztán miért? 
Tetszik  tudni,  egy  ilyen  kocsmai temetkezési egyesületnek — a múlt évben is tizenegy tagot  temettünk el —  az  az öröme, ha szalaggal díszített fáklyav'vők, gyönyörű  selyemzászlók kisérik  a koporsót,  mert  legyen  az  embernek  rendbe  a halála is, a temetése is. Már pedig Petőfi kijelentette, hogy neki nem tetszik az  «Ágyban párnák közt halni meg«. Ő sem tudta, mi a jó. 

De  nemcsak  Budán,  hanem  Pesten  is vannak ilyen kedves vendéglők  és  kocsmák. 
Van egy kis kocsma,  amely reggel félötkor nyit ki a Józsefvárosban s ahol illatos  párolgó  nagyszerű  ennivalók  várják azokat az estélyruhás urakat és hölgyeket, akik a zajos éjszakai élet után szeretnek megmelegedni egy kis bizalmas hangulatú helyen,  ahol  olyan közvetlenül  lehetnek, akár odahaza... 
A  Józsefváros  egyik  utcájában  nincs valami nagy bizalom, mert a rossz nyelvek szerint a kés és villa vékony lánccal oda van erősítve  az  asztalhoz.  Kis  kulccsal  leket | megszabadítani kötelékétől a kést és villát,  s  állítólag  a  levest  bespriccelik  a tányérba és amennyiben a hajnali vendég nem tud előre fizetni, a spriccelővei vissza- szivják a tányérból a lét. 
Egyik éjszakai vendég igy nyilatkozott különben  a  pesti  éjszaka  fogyatékosságairól : 
— Alig van kérem olyan étterem, ahol reggelig tartanak nyitva, ahol nyitott bort,  poharas sört lehetne inni az elfogyasztott ételekhez.  Az  ember  legtöbbször kénytelen kávéházba menni,ahol  aztán igazául nem lehet remekül mulatni. És nem akadt kérem egy országgyűlési képviselő, aki interpellálna emiatt a képviselőházban. Hát nem hallatlan?  

Hát bizony nemcsak  a  nappali, hanem az  éjszakai  élet  is  megköveteli  a jogait még pedig, hogy mi is módosítsuk a közmondást, azon a címen, hogy : 

— Mindenütt  jó.  de  legjobb  nevetni.




Kis Ujság 1933-05-04 / 100. szám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése