1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. szeptember 8., péntek

KOVÁCS JOSZÓ : ROMA REQUIEM -EGY TABÁNI PRÍMÁSÉRT




Kovács József prímás
(Jószó,Jóczó), a  Mély Pince híres, egy szál hegedűvel operáló cigányprímásáról nem sok maradt fenn az utókornak., csupán az innen- onnan elcsípett félmondatok, szövegmorzsák:  virtuóz játékáról, korábbi európai turnéiról egy banda élén 


Mottó:
SÁROSI BÁLINT: A cigányzenekar multja

A háború kezdetéig a cigányzenés szórakozást is a boldog békeidők szelleme lengi át. Ezt a szellemet még kevés kritika éri. De már ilyen is van. Réthei Prikkel Marián például nemcsak megmutatja a sírva vigadás gondolatának eredetét, hanem élesen bírálja és nevetségessé is teszi magát a sírva vigadást is. Azt a helyzetet, mikor „a cigány egy intésre közelebb húzódik a »sírni« készülő »vigadó«-áldozatok asztalához, és cinikusan borús ábrázattal keservesen rázendít az Eltöröttre, Lehullottra vagy más ily fajta búzöngeményre”

SÁROSI BÁLINT: A cigányzenekar multja




 MÉLYPINCE volt a régi Tabán legrégibb és leghíresebb kocsmája a Fehérsas és Görög utca sarkán. Utolsó kocsmárosa Krausz Poldi bácsi mindenesetre 1549-ig vezette vissza a kocsma történetét, nem zavartatva magát holmi építész-szakvéleményektől és a jó hírnévről is maga gondoskodott. Azért hívták mély pincének , mivel a kocsma alatt kétszintes , sőt egyesek szerint három szintes pincerendszer húzódott, a legalsó egészen a budai várig vezetett, hogy a törökök zavartalanul és titokban élvezhessek a Mohamed által tilalmasnak ítélt borívászatot. Szerb Antal  még hozzáteszi, hogy közköltségen egyenesen kuplerájt tartottak fenn eme műintézmény pincéjében a török tisztek, így már nem vágytak annyira a paradicsom örömeire a túlvilágon. A török kiűzése után a szolgáltatóipar ezen ága megszünt, de annál jobban felvirágzott a borkiméréssel egybekötött  szolíd vendéglátás.
          Sok tulajdonosa volt  a kocsmának az eltelt több mint kétszáz év alatt, kezdve Pjotr Nesztoroviccsal , aki a XVIII század végén az  akkori tabáni bíróság esküdtje volt. Eredetileg  a kocsma az első pinceszintet jelentette, a másodikon, a mélyebbiken  tárolták a bort.
        A XIX. században aztán átköltözött a földszintre , mulatott itt Virág Benedek, a tabáni remete és  "a boldog emlékezetű Vahot Imre" kezeírása is látható volt a falon állítólag, ahonnan egy kitömött bagoly hunyorgott a korhelykedőkre. A XX. század elején, amikor Ady Endre iddogált itt , egy Burger József  nevű korcsmáros bérelte ki,  az 1900-as budapesti" lakczímjegyzék" szerint abban az évben pedig   Hofbauer Lipót  vendéglős volt a tulaj,   




Muhits Sándor két illusztrációja Kárpáti Aurél 1914-ben megjelent "Budai képeskönyvéből": Mélypince
Mi a  furcsa a képen? Elárulom, a későbbi bejáratnak se híre se hamva: két ablak néz velünk farkasszemet. Valószínúleg  az udvari kapun át közlekedtek akkoriban a vendégek

    Ám kétségtelenül Krausz Lipót , a zsámbéki szármázású zsidó korcsmáros, akinek az őseiben is már kereskedővér folyt, volt az, akinél még egyszer eljött a kocsma aranykora. Az első világháborúban a román frontot megjárt (tizedesi rangban leszerelt) vendéglős 45 évesen vágott neki a tabáni kalandnak, mikor 1918-ban megnyitotta vendéglőjét a puritánság jegyében . A takarékoskodás kényszerűség volt, egy vesztett világháború, széthullott monarchia, forradalmak stb. nem a legjobb előjel egy vendéglátóhely felfuttatásához. A MÉLYPINCE a Tabán legolcsóbb vendéglője volt. Poldi bácsi maga szerezte be az alföldi és zsámbéki borokat, maga szolgált fel, felesége Lina néni sürgött-forgott a konyhában, a zenét pedig egy szál cigány hegedűs szolgáltatta. Igaz ő nem akárki volt, Kovács József, korábban külhonban is nagy sikereket arató cigányprímás. 

-Ám maradtak azért cigányzenés vendéglők a „meghitt” fajtából is. A Tabán jellegzetes figurája volt Poldi bácsi Mélypincéjének banda nélkül, egymagában hegedülő Jocó cigánya, aki úgy nézett ki „mint valami mesebeli törpe, de olyan gömbölyű kövér volt, hogy reá elmondhatta akárki: széle-hossza egy.” Jocó, azaz Kovács Jóska negyven évet töltött a Tabánban. Fiatalabb korában bandája is volt, erdélyi fürdőhelyeken, Párizsban, Londonban, Berlinben járt, játékáért hála-oklevelet is kapott a német császári udvartól. Aztán megöregedett, visszahúzódott a Tabánba. Arról volt nevezetes, hogy inkább játszott íróknak-művészeknek ingyen, mint bárki másnak pénzért. Játékát jól ismerhette a Mélypince törzsvendége.
-(Forrás :Loch Gergely Tamburaszótól a jazzig -- Szórakoztató zene a Tabánban)

Itt játszotta saját hattyúdalát, mert nemsokára 1924 végén  meghalt.
Fénykép nem maradt fenn róla.


"Ha elég a sváb nótákból, hallgatunk a szomszédban rác tamburást, vagy lesétálunk Poldi bácsi Mélypincéjébe. Míg az öreg megmássza a nyolcvan lépcsőt a hegy méhében szunnyadó, pókhálós palackokért, ámulhatunk az apró termetű, gömbölyű cigányprímás, Jószó művészetén. Muzsikált ő Teleki Sámuel görgényi kastélyában is, köszönőlevele van a német császári udvar hivatalától, de hazavágyott a Tabánba. Nincs bandája, egy szál hegedűvel járja a kocsmákat. Eljátszik bármit, a Schneider Fánitól Tosca imájáig vagy az Alexander\'s Ragtime Bandig - csak a Himnuszt ne kérjük tőle. Arra nem hajlandó: "az nem korcsmába való", mondja szigorúan. (Ötven cigány húzza majd a Farkasréten Kovács József kedvenc nótáját a sírgödör körül 1924-ben: "Talán nem is muzsikálnak / talán csak én álmodom…")

Saly Noémi : Kiskocsma , kispörkölt, kis korsó sör

A szövege:
Valakinek muzsikálnak a faluban valahol,
De szomorú a nótája annak, aki ott dalol:
Minden hangja csupa bánat, keserűség, fájdalom...
Talán nem is muzsikálnak, talán én csak álmodom.

Valaki a boldogságát temetgeti, siratja,
Valakinek hűtlenné vált, csalfa lett a galambja.
Meggyógyít a nóta hangja, könnyít az a szíveken:
Húzzad cigány! Én is az én boldogságom temetem.


  A Mélypince  az 1920-as években (Nagyapám, Szentkeressy Károly felvétele)

Most két nekrológja került elő egy-egy korabeli ujság mélyéről.

REQUIEM No 1

Friss Ujság 1924 december 5


Meghalt Joczó

Friss Ujság 1924 december 5



"—  Meghalt Joczó. A  pesti  ember életéből  már  egy  évtizede  napról- napra  fogy  a  derű,  fogy  a  hangulat,  Valami  kis  kedves  maradéka a  régi  boldog  időknek    odamenekült  a  Tabán  romjai  közé, az avas falu  kis  kocsmákba,  ahol    tovább élnek  a  hagyományok  és   az  öreg pincék  odván  tüzesebb  lelkű  a bor. Itt  élt  Joczó,  polgári    nevén  Kovács  József,  a  kedves    tatárfeju cigány,  a  hangulatot  kereső  pesti bohém   nép  hegedőse." 


Krúdy kívánságára a
 "Repülj fecském"csendült fel vonója alatt

"Hozzátartozott a Tabán    romantikájához, úgy  mint  Krúdy  Gyula,  ennek  a regényes  világnak  a  nagy  költője. Jóczó,  a, régi  avas  magyar  nóták csendes  muzsikusa,  ott  virrasztott a  híres  Mély  Pince  füstös  kis  ivójában,  ahol  Poldi   bácsi,  a   régi csaplárosok  utolsó  maradéka  méri a  bort.  Krausz  Poldi, meg  a  Jóczó cigány  úgy  összeillettek,  úgy  összeforrtak  ott  a  Szarvas-tér és  Görög-utca  sarkán.   Joczó   rikatta  a hegedűt  és  rikatta   a   hangulatot kereső   emberek   szivét.  Két   nap előtt  még  melegen  sirt  a  nóta  vonója  alatt: 



A  Csap-utcán  végestelen  végig.  "

A Csap utcán


A Csap-utcán végestelen végig,

Minden kis kapuba' virág nyílik,
Minden kis kapuba' kettő, három,
Csak az enyém hervadt el a nyáron.

A Csap-utcán végigsütött a nap,

Végigmulatom és rajta magam,
Hadd hallja meg az a híres dáma,
Aki nem az, ne vegye magára.
Hadd hallja meg az a híres dáma,
Ki a legény ebben az utcába'.

Most is ott van a csillag az égen,

Pedig te már hűtlen lettél régen!
Az a csillag az én bizonyságom,
Hogy érted van boldogtalanságom!

(Édesanyám panaszt tennék nálad,

Ha én téged sírba' nem tudnálak.
Ha te élnél, vigasztalnál engem,

S nem ölne meg a bánat egészen!)



És  ma  csendes  a  Mély pince  .  .  .    Jóczó  meghalt.    Úgy, ahogy  egy  tabáni  öreg  bohémhez illik,  kiitta  a  borát  és  lefordult  a székről.  Jóczónak  már  az  angyalok  muzsikálnak    és  egy  kedves hangulatos    színnel,  egy   szegény magyar   hegedűssel    szegényebb Buda.  És  hat  kis  cigánygyerek  siratja  az  apját."

REQUIEM No 2


  • Szózat, 1924. december 1924-12-06 / 272. szám
— Joszó meghalt

 A Tabán,  a  régi  Buda, egyetlen hangulatos része szegényebb  lett ’ egy érdekes, jelegzetes emberével: meghalt Joszó, a banda nélkül járkáló prímás, családi nevén Kovács Jóska,  szzékesfehérvárl születésű  cigány, aki már négy évtized óta úgy a Tabánhoz tartozott,  hogy  nélküle  búcsút,  keresztelőt, lakodalmat, halotti tort,  áldomást  el se lehetett  képzelni. A kisinövésű cigány- úgy nézett ki, mint valami mesebeli törpe, de olyan gömbölyű kövér volt, hogy reá elmondhatta akárki: széle-hossza egy. Ismerte mindenki,  az  is,  aki  nem  volt korcsmajáró  ember,  hiszen  Joszó  elemiiskolás korától kezdve életének javarészét  a Tabánban élte le, az utóbbi esztendőkben pedig legfeljebb az ügetőre ment ki, de onnan is sietett vissza, ahol  már várták, mert Joszó  nélkül  mulatni nem lehetett. Mint fiatalember rövid ideig volt a felejthetetlen Pongrácz Laji* bandájában és ö tán azon utolsó volt. aki  a  görgényi  vadász kastélyban Teleki Samu  rendezése  szerint _ az „egv cigány, egy király“ lakomákon és vadász- áldomásokon jeíen volt. Amikor  bandája volt, megfordult Parisban, Londonban, Berlinben s a német császári udvari  hivataltól  egy  kedves iratot  kapott. Amelyben  tündöklőén  magyaros, művészi játékáért köszönetét mondanak. Az erdélyi fürdőknek is kedvelt cigánya volt, Tusnádon több nyáron át muzsikált. De életének fénykora mégis utolsó esztendőire esett. A külföldi elismerést, amit mint igazi magyar cigány szerzett, a fürdők pompás életét, az ünneplést, sikert valahogy mind eldobta  magától és írók, művészek társaságait kereste,  akik  mindig szívesen fogadták az egyedül járkáló kis kövér cigányt. Muzsikálnia se volt muszáj, anélkül is szívesen elbeszélgettek vele az eldugott tabáni korcsmák pirosterítékes asztalánál. És ha nótára került a sor, tudta, hogy kinek kell a „Repülj fecském!“ Tudta, hogy a régi huszárnótákat ki szereti, vagy ha valaki  mozogni  akart, akkor Joszó a  esiir- dőngölőt húzta el...  Ma temették a  farkasréti temetőbe s ötven cigánytársa  kedvenc  nótáját muzsikálja: ..talán nem  is muzsikálnak,  talán csak én álmodom.“

  • Szózat, 1924. december (6. évfolyam, 268-289. szám)1924-12-06 / 272. szám

Adózzunk emlékének kedvenc nótájával:




Jóczó kedvenc nótája , amivel búcsúztatták



Forrás: 

Végvári Annamária: Adalékok a Tabán történetéhez
Saly Noémi : Kiskocsma , kispörkölt, kis korsó sör
Loch Gergely Tamburaszótól a jazzig -- Szórakoztató zene a Tabánban Szentkeressy Károly fotóalbuma
SÁROSI BÁLINT: A cigányzenekar multja
Friss Ujság 1924 december 5
Szózat, 1924. december 1924-12-06 / 272. szám

Pongrácz Lajos (1844–1916) prímás, kolozsvári első zenekarvezető, Rudolf trónörökös házizenésze

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése