1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. június 29., csütörtök

POLITISCHE GREISLER NOCH EINMAL...

2012 júniusában   közzétettem egy kis cikket a tabáni vendéglőkről és kocsmákról csak úgy vázlatosan
Tabáni kocsmák
Ebben leírtam ,hogy 1914-ben a Koronaőr utcai vendéglős lehúzta a rolót és beállt dolgozni a városligeti Gundelhez.

Mindkét állítás azonban csak önmagában igaz.

Aki lehúzta a rolót ,a népszerű híres vendéglős ,Gürsch Ferenc volt, aki "a maga részéről"nem csak bezárta a Koronaőr utcai vendéglőt,de el is adta:

Budapesti Hírlap, 1914. február (34. évfolyam, 28-51. szám)1914-02-08 / 34. szám

Gürsch  Ferenc  és neje  I.  Koronaőr-utca  6.  számú  háza  68.000    koronáért  Metzger  János  és  nejére átiratva..


Az ő híres itala volt a májusi bor:


http://taban-anno.blogspot.hu/2017/06/majusi-bor-mondhatom.html


Aki beállt a Gundelhez:  a fia, Gürsch Gyula........

Egy generációt tévedtem.

Köszönet Huber Szabó Lőrincnek, aki erre felhívta figyelmemet.


A Gürsch vendéglő történetére az alábbi újsághír tesz pontot:


Pesti Hírlap 1841-1944 Pesti Hírlap, 1933. június (55. évfolyam, 123-145. szám)1933-06-15 / 134. szám



— Lerombolták a „Politikus Grájzler‘‘-t. 

A csákánynak  nincs  érzéke  a  szentimentalizmns  és  a  romantika iránt Ez a kíméletlen,  sötét  szerszám csak  hivatásának él. Nem  tiszteli a  múltat és kizáróan a jövőnek dolgozik. Most is kegyetlen munkát végzett a  budai Koronaőr-utca 6 számú házon, amelyet rövid pár nap alatt eltüntetett a föld színéről.  A Krisztinaváros egyik legismertehb vendéglőse. a „politikus grájzler“, sok évtizeden  át látta  el közönségét minden jóval,  ami  csak  szem-szájnak ingere. Ott mérték a jó borokat és ott készítették a híres csirkepaprikást és libapecsenyét. A nevezetes kocsma már évekkel  ezelőtt  megszűnt,  az  épületet pedig  most ítélte  halálra  uj  tulajdonosa,  aki a  földszintes ház  helyére  bérpalotát emel. A „politikus  grájzler“ elnevezéséről sok téves  legenda  forog közszájon,  amelyeknek  nyomát különböző újságcikkekben  is láttuk. Pedig semmi különös,  fantasztikus-história, nem  füződik  ehhez   az  elnevezéshez.  A „politikus grájzler“ neve mögött egy Morvaországból ideszakadt  cipészlegény  rejtőzött,   akinek  becsületes  neve Gürsch János volt.  Ez  a Gürsch János  ráunt  mesterségére  és  a negyvenes  években  szatócsüzletet  nyitott  Budán.  A  szatócskodáson  megszedte  magát  Gürsch  uram, aki nemsokára ezt a foglalkozását is  elhagyta, 1849-ben, közvetlenül a szabadságharc után, házat épített a krisztinavárosi  Koronaőr-utcában  és  kocsmát  nyitott  benne. Harminc éven át szolgálta ki vendégeit és szabad óráiban politizált.  Erről  a  szenvedélyéről  sehogy  sem  tudott  leszokni.  1879-ben  visszavonult  a   magánéletbe  és  fiának(? )*adta át  vendéglőjét,  ahová  azontúl csak  mint vendég látogatott él. Nem sokáig élvezte Gürsch bácsi, a „politikus grájzler“,  jól  megérdemelt  nyugalmát,  mert  harmadévre, 1881  márciusában  meghalt. A  „politikus  grájzler“  halála általános  részvétet  keltett   Pest-Budán.   Nagy  temetést rendeztek  a  népszerű kocsmárosnak és a  sajtó  is  szépen parentálta el az  öreget. 

Vadnay Károly méltató soraiban, igy  búcsúzott  az  öreg  kocsmárostól: 
 „Harminc  év  óta a  „politikus  grájzler“  arról  vált   híressé  mind jobban, hogy pompásan  sütteté a  libát, jó vörösbort mért  s  nagyon szeretett politizálni.  Szerencse, hogy nem tudott magyarul,  mert  különben  tán   képviselőjelöltnek  is  föllép. Két  év  óta  fiának(?)*  adta  át  a  jól  jövedelmező  üzletet,  s maga is mint vendég járogatott be egy kis vörösre és,egy kis zöldre  (t. i. a politikára). Jó  kocsmáros,  de rossz por litikus volt —"nyugodjék békében!“ A régi, -jó idők tanúi szolgáltatják  tehát a  leghitelesebb  dokumentumot  arról, hogy a politikus grájler nem volt valami költött név, hanem  tényleg létezett Gürsch János  személyében,   akinek utolsó  emléke,  a  koronaőr utcai  földszintes  ház,   most végleg eltűnt. 

(Radó Richard.)

*unokaöccsének


A  bevándorló ős ,Gürsch János gyászjelentése 1881-ből


az 1933-ban lebontott vendéglő a Koronaőr utca 6-ban, az ajtó felett mintha a GÜRSCH felirat lenne olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése