1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. szeptember 15., vasárnap

HORMAY TIBOR

HORMAY TIBOR (1936-1997)  Festőművész

Az alkotói szabadság lehetőséget ad arra, hogy a különböző irányzatok nyelvén, egymáshoz nem mindig illeszkedő módon fejezzem ki magam, vállalva annak veszélyét, hogy a kritika ezt ritkán értékeli pozitívan. A mindig újat kereső türelmetlen szem a belső feszültségek feloldását keresi, lemondva a valóság reális ábrázolásáról. Egyéni élményeimet és érzéseimet szabad kifejezési eszközökkel, a formai szabályok kötöttsége nélkül akarom kifejezni. Olyan technikát igyekeztem kialakítani, amivel a természet törvényeit mindjobban megismerve képes legyek azokat a magam javára fordítani.
A műfajok közül nagyon kedvelem az akvarellt, mely gyors döntést, biztos ecsetkezelést és a színek tiszta felrakását igényli. Nem tartom magam tudatos
művésznek. Számomra nagyon fontos a gyorsan múló impressziók - egy gondolat, egy mozdulat, vagy a színek olykor megfoghatatlannak tűnő játékának rögzítése.
Nagyatádon, 1936. szeptember 15.-én születtem. Sokat jártam gyermekkoromban a Rinya parton Kraumman Erikkel, volt rajztanárommal. Ő segítette felfedezni a természet szépségeit, belém oltva a somogyi romantikát.
Pécs meghatározó állomása volt életemnek, ahol több mint tíz évet töltettem. Számomra ez a város a modern művészetek tárháza volt. Irodalom, zene, építészet és sokszínű ága a képzőművészetnek. Martyn Ferenc, Lantos Ferenc, és Simon Béla voltak tanítómestereim, akik vezetői voltak az 50-es és a 60-as évek ifjú művészeinek. Tőlük sokat tanultam és Velük többször is közösen kiállítottam.
1963-tól Budapesten élek és dolgozom, mint a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Belvárosi Művészek Társaságának tagja.

CSOPORTOS ÉS ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSOK:
1958 Pécs, Szakszervezetek Székháza
1961 Pécs, Képcsarnok
1969 Önálló kiállítás Nizza, Nyári Akadémia
1969 Önálló kiállítás Párizs, Magyar Ház
1970 Önálló kiállítás Kecskemét, Művelődési Ház
1984 Budapest, BM. Művelődési Ház
1995 Budapest, Csontváry Galéria
1995 Budapest, Átrium Hyatt Hotel
1996 Önálló kiállítás Budapest, Végállomás Galéria
1996 Önálló kiállítás Nagyatád, Városi Múzeum.
Elérhetőség:
A hagyaték gondozója: Hormay Ákos
E-mail: hormay.akos@gmail.com   Telefon: +36-70-333-0393
Honlap: www.festomuvesz.hu/hormaytibor  , www.painter.hu/hormaytibor







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése