1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. szeptember 24., kedd

LVELEK A RÉGI PESTRŐL ANNO 1826

Szinnyei Ferenc


Kedves Barátom!

 Sok foglalatosságom nem engedé, hogy eddig írjak, de így legalább megkaptam első levelemre írott válaszodat, melyben erősen biztatsz, hogy csak folytassam tudósításaimat. Már szinte tartottam tőle, hogy unalmasoknak fogod találni őket, de ezen buzdításod felbátorít folytatásokra. Íme 10. Septembris, viselt dolgaink! Elhatározván, hogy nagybátyám említett ügyes-bajos dolgában ma fogunk a helytartóságnál eljárni, kocsira ültünk és végig hajtattunk a Dunasoron. Erős szél fújt s igen nagy volt a por. Ez szeles időben mindig így van, mert az utcákat nem locsolják, csak vásárkor, akkor is csak azokat, melyekben sok szekér jár. Szél pedig nagyon gyakran van Pesten, tehát por is van bőven, néha csak úgy ropog a homok fogaink között. Ez talán még kellemetlenebb, mint esős időben a nagy sár, mikor a lovak és kocsik tele föcskendezik a járókelőket, a há-zak ereszéről pedig valóságos zápor hullik a nyakokba, mert igen sokról hiányzik a vizet levezető bádogvályú. 

Forrás: Napkelet folyóirat 1923 okt-nov


Kellemetlen még az utcák piszkossága, különösen vásárok után és büdössége a canalisok csekély száma miatt. A Duna partja is igen rendetlen és piszkos, egyenetlen széleit szemétdombok borítják, csak a híd körül van a part oldala kövekkel kirakva. A parti házak sora szép. A belső városi plébánia hatalmas két tornyának ékes rézfödelei vannak, melyeket vagy harminc esztendővel ennek előtte készítettek. A templom gothicus sanctuariuma igen régi, sok száz esztendős. A görög templom tornyainak még nincsenek fedelei. Itt szoktak a parton mulatni, főként vasárnap a katonák, szolgálók és hajósok, ami nem a legépületesebb 

látnivaló.



 A híd mellett a Kemnitzer-ház előtt van egy kis Promenade újonnan ültetett fákkal és padokkal. Elrútítja a partot a játékszínnek  félben maradt hátulsó része (itt lesz majd a nagyszerű Redoute). Kellemetes sétáló hely estefelé a híd is, honnan kedvére gyönyörködhetik az ember Buda szépségében: a Gellérthegy oldalán épített sok apró házban, melyek olyanok, mint a fecskefészkek, a Yárnak régi bástyáiban és tornyaiban, a távolabbi hegyek tetszetős formáiban. Az egész kép annyi harmóniát mutat, hogy a külső országokból ide vetődött utazók is váltig csodálják és dicsérik. A hajóhíd a Nagyhíd-utca bejáratánál van (a mult évszázadban eleinte a Kishíd-utcánál volt) és olyan, mint a hajóhidak rendesen. Közepén áll Nepomuki Szent János fából faragott szobra. Éjtszaka 16 lámpás világítja meg, pipázni átmenet közben nem szabad, nemes ember nem fizet rajta vámot. Alkalmatlanságot okoz megnyitása az áthaladó hajók miatt, mert akkor az általmenőknek várniok kell. Még bajosabb azonban télen, mikor nincs híd és csónakokon kell Budára általkelnünk. Erős jégzajláskor ez is csaknem lehetetlen, bár a révészek jó pénzért ilyenkor is általviszik az embert. Ha evezőt nem használhatnak, csáklyákkal tolják tovább a csolnakot, sőt néha még azt is megteszik, hogy egy nagyobb jégtáblára kiszállanak s általhúzzák rajta. Az álló hídról már régen csinálnak planumokat (a különböző hídplanumok a múzeumban láthatók). Ennek előtte hat esztendővel a Hét választónál vala egy kitéve, melynek kő oszlopai és faconstructioja valának. Persze sok pénzbe kerülne s így évről-évre halasztódik a felépíttetése. Áthajtatva Budára, mutattam nagybátyámnak a kis házat, ahol nagy poétánk, Virág Benedek lakik, aki most szorgalmasan dolgozik Magyar Századain. Esténként a hídon szokott sétálni, hol literator barátai meglátogatják a tisztes öreget. 

A Gellért lejtőjén épült Tabán, vagy Rácváros Budának igen csúf 
része, 1810-ben leégett, de azóta sem lett szebb. Kis Bécs-nek szokták csúfolódva nevezni. A rác templomon és a plébánia templomon kívül említésre érdemes épület nem igen van itt, mert a szennyes Rác-fürdő és Rudas-fürdő (Bruck-bad, mert itt volt igen régen a repülő-híd kikötő helye), nem szépek, bár mind a kettő igen régi, már a törökök is használták. A Tabán igen piszkos, a kis házak udvaraiban trágyadombok vannak, fő utcáját a lacikonyhák teszik főképen nyáron büdössé. A sár és szemét mindenütt nagy. 
A hídtól széles, fákkal beültetett út vezet a várkapuig (Schloss-, vagy Neue-Thor), melynek hatalmas, két szárnyú, vastag kapuját este bezárják. Ezen átjutva, a királyi palota tűnik szemünkbe, melyet még Mária Terézia építtetett a magyarok adományaiból. Gyönyörű kertje van. A vár udvaráról nézve a palota jobbik (déli) fele József nádor Ő Fenségének lakása, a középső részben vannak a felséges királyi család pompás szobái, baloldali szárnyában van a várplébánia templom, vagy a Zsigmond-kápolna, melyet 1769-ben szenteltek fel. A palota udvaráról a szép Szent György-piacra jutunk. Itt áll a szép gróf Sándor-féle palota, melynek centrális fűtése és Wasserleitungja van. A Napoleon idejében divatba jött classicus stílusban van építve s körül szép relief-képek díszesítik. 
Ezzel szemben van a fegyvertár (Zeughaus), szép barokk kapujával, mellette (t. i. a palota mellett) pedig a német játékszín, mely egykor a karmeliták temploma vala s József császár építtette játékszínné. Belseje nem nagy, de csinos, most a miskolci magyar szinjátszó társaság játszik benne bizonyos napokon. 
A Várba a Svábhegyről vezetik fel a vizet a városháza cisternájába, honnan tovább folyik a kutakba. Ezen kívül a játékszín melletti Wasserhausban vízemelő masina is van, melyet lovak hajtanak. Ez a Duna vizét szívja fel a Várba. Ha a kutakban kevés a forrásvíz, innen vezetnek vizet beléjök. A királyi palotának külön vízemelő masinája van. A Szent György-piacról két utcácska vezet a Parádé- bal kéz felől a Fehérvári-, jobb kéz felől a Vizikapu, melyeket régen fal és árok kötött össze, két részre osztván a Várat. Innen a Városház-piacra jutunk. Itt áll a szép Szentháromság-oszlop a pestis emlékére 1715 óta. A régit, mely itt állott, Neustiftre vitték.1 
1 Ma a Szentlélek-téren áll. Pest legrégibb szobra 1698-ból. –
A plébánia templom igen régi gothicus épület s a kir. udvari kamara nagy épületei közé van ékelve. A kettőt átjáró köti össze, mely a templom chorusán át vezet. A kamarának szép tanácskozó szálája van a kamarai praesesek képeivel díszítve. 
Az Uri-utca a Parádé-piactól kezdve a Vár végéig húzódik, a Városház-piacról aztán három vezet tovább: a Bécsi-utca,1 a Fortuna- és az Országház-útca. Ebben van az országház, hajdan a clarissák klastroma, melynek két nagy és díszes szálájában a budaiak télen bálokat tartanak. 
A Fortuna-utcában van a szép Fortuna-fogadó, benne kávéház (a Várban ezen kívül van még három). A clarissa-clastrom Uri-utcai részében van a Helytartó tanács. Itt az illető consiliariust megtalálván, hamar elvégeztük dolgunkat, megnéztük a Garnison-templomot, mely ezelőtt hét évvel restauráltatván, újra megnyílott. Akkor épült bejárása classikus stílusban. Itten koronázták meg mostani uralkodónkat. 
Ezután kinéztünk a bástyára, hol az ákácfák alatt kellemesen lehet sétálni és gyönyöködni a szőlőkkel teleültetett szép hegyekben és a barátságos tekintetű Krisztina-városban. Alant látjuk a General-rétet, távolabb a Városmajort (Stadtmayerhof), ahol május havának első napján népmulatság szokott tartatni. A Krisztina-város házai mind alházak szép kertekkel. Mindenfelé mezőket, kerteket és szőlőket látni. Templomát kéményseprő kápolnának nevezik, mert valamikor a helyén álló kápolnát egy kéményseprő-mester építteté, aki benne egy Milánóból hozott csodatévő Mária-képet helyeztetett el. A falusias városrész utcái kövezetlenek és rajta egy árok húzódik végig2 a hegyekből a Tabánig, hol a Dunába torkollik. Ebben igen sok a szemét és a piszok, amely főképen nyár1 idején megrontja a levegőt. 
        A Fortuna fogadóban megebédelvén, a bécsi kapun át lefelé kocsiztunk. A kapu boltozata alatt a falra függesztve lánccal összekötött vasgolyóbisokat és egy megvasalt farudat láttunk, melyről azt beszélik, hogy valamikor Toldi Miklóséi valának. 
A Várat egészen külön kis városnak mondhatjuk. Szép, régi házai igen interessanssá teszik. Ha időm engedi, szívesen sétálgatok csendes utcáin a régen mult időkről elmélkedve. 
Buda Országútnak nevezett részén áthajtatva nem igen láttunk sem szép, sem nevezets épületeket. A Marcibányi István által az irgalmas barátoknak ajándékozott Császárfürdőn sincs sok látnivaló, de vize igen jó a köszvény ellen. Odébb Óbuda fekszik, hová már nem mentünk, csak később a szigetről láttuk a dombon épült régi trinitarius klastromot, vagy Kis Mária Cellt, mely annak előtte búcsújáró hely volt, most invalidus katonák lakása. Amit Óbudán megnézni érdemes, az a Zichyek régi kastélya. Gyönyörű barokk stilusú épület ez, melynek mindakét frontján oszlopok által tartott Balkonja van, lépcsőháza faragásokkal ékes.' 
Óbudával szemközt van a Margitsziget, melyet Palatinus szigetnek 
is neveznek, mert a nádoré. Csónakon általkelve a Dunán, ezt is meglátogattuk. Itt több régi templomok és klastromok ruinái találhatók, egyikhöz ezek közül egyszerű kerti ház is van építve. Szőlővel teleülte-
1 Verbőczy-u. 2 A mai beboltozott Ördögárok. 3 Ma is fennáll a szentlélektéri dohányraktár udvarán.
Szőlővel teleülte tett halmok, évszázados fák, gyönyörű gyepes térségek, tarka virágágyak, bokros helyek, gyümölcsösök váltogatják egymást, minden, ami csak a szemet gyönyörködteti. Árnyékos útjain sétálva, vagy padjain üldögélve, valóságos paradicsomban képzelhetjük magunkat. Visszatérvén a budai partra, a Vízivároson át hajtattunk vissza, A török időkben zsidó-városnak hívták. Most lévén a szeptemberi vásár, a Duna partján tömérdek fanemű, hordó és abroncs vala összehalmozva. Szép templomuk van itt az Erzsébet-rendi apácáknak, de legszebb a Szent Anna temploma gyönyörű frontjával és két hatalmas réz-tetejű tornyával. A jezsuiták építették 1740 körül. A budai egyházak, a várbeli plébániákat és Garnison-templomot  kivéve mind tizennyolcadik évszázadbeliek. Este a Beleznay kertben vacsoráltunk, mely a Kerepesi-út elején van, jó rántott csirkét ettünk (a pestieknek eme kedves ételét itt igen jól csinálják) és hallgattuk a cigánymuzsikát. Másnap, 11-én a piszkos és falusias Ferencváros fő útján, az Üllői-úton át az Orczy kertbe kocsiztunk. Itt sokáig elgyönyörködtünk a virágokban, gyümölcsfákban, a nagy üvegház (Glashaus) ritka növényeiben, a tóban s a kertet diszítő hidacskákban és házacskákban. Sokáig álltunk a kis dombon is, honnan messze elláthatni. Valóban gyönyörű kert ez. 
A mellette lévő Festetich-féle kert is szép, itt is bárki tetszése szerint sétálhat. Este a német játékszínbe vittem öregemet, de nem német színjátékot nézni, mert oda ugyan el nem ment volna, hanem magyart. T. i. a Budán lévő miskolci színjátszó társulat, melynek Czelestin a direktora, ez este itt játszotta Ruzitska József magyar énekes színjátékát Béla futását, melyet ennekelőtte egynéhányszor már Budán is játszottak. Az actorok ugyancsak kitettek magokért, s nekünk nagy gyönyörűségünk tellett a szép énekben és muzsikában. Másnap nagybátyám elutazott. Örültem, hogy jól mulatott velem, te is jól mulatnál, ha Pestre jönnél. Remélem, hogy ettől a papiroson való sétálástól kedvet kaptál a valóságos sétáláshoz is. Szép város ez, hidd el, én legalább nagyon szeretem. Egy városnak mondom Pestet, meg Budát, mert a kettő tulajdonképen egy is s valamikor egy is lesz, bármit mondjon is a két bölcs magistratus. örülök, ha benne egy új ház épül, ha javítják a kövezetet, ha kanálist ásnak, vagy fákat ültetnek. Szeretem télen, mikor olyan jól elmulatunk a bálokban, vagy tavasszal, mikor langyos szellők olvasztják a havat, vagy nyáron, mikor a budai hegyek között sétálhatunk. Szeretem népét: a jómódú német polgárokat, a gravitással sétáló helytartósági és kamarai konsiliáriusokat, kuriai bírákat, a nyalka megyei urakat, a komoly professzorokat, a fürge kis diákokat s a jókedvű jurátusokat, szóval mindenkit, de legfőképen a szép leánykákat, magyarokat és németeket egyaránt. Szeretek itt élni, dolgozni és mulatni és örülök annak, hogy a magyar literatura kezd gyökeret verni ebben a német városban. Erről még szeretnék egyetmást írni, de azt majd következő levelemben teszem.
 Addig is élj boldogul!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése