Csendélet a
budai kocsmákban — Mellőzés miatt
panaszkodik a törzsvendég — A kucséberek ki akarnak vándorolni —Ahol hőmérőből
isszák a bort — Avatás az Aranyhárfa asztaltársaságnál
A kiskocsmák
vidékén tett szemleútunk
eredményeképen sietve közöljük: immár teljes gőzzel folynak
az előkészületek a
közelgő szezónra.
A zöld vendéglők
rácsos kerítését nagyban festik; az
uralkodó szín a
barna, de láttunk rózsaszínt, sőt lilát
is, a kocsmáros temperamentuma szerint
váltakozva. Boronálják az
udvarok kavicsos homokját, sőt a leánderes hordókat is kirakták immár. Mi
több, az asztalok
is künn vannak,
de két lábra
döntve, ferdén, úgy hogy
mostanában nem tanácsos
alájuk kerülni, mert rögtön
ráborulnának az emberre.
A zöld
kocsmák üzemének mozdonya tehát úgyszólván
be van már
fütve, s mindennap indulásra
kész. Csak még meleg tavaszi
időjárás jöjjön bőven, napsugár-csókok érkezzenek
a földre az égboltozatról és
menten boldogok lesznek
a pestiek. De ez az
éppen! A budai kiskocsmák erőteljes sturmolásra készülnek.
Az előjelek immár
mutatkoznak. Már volt
szerencsénk találkozni a hatvanezerkoronás adag fiatal libával és negyvenötezerkoronás csirkeparánnyal. És
mi lesz itt
még majd később, hogy
az isten ne
vegye el az eszét
kocsmáros polgártársainknak. Mert ha
igen, akkor fáj
nekünk, ha a zsebek elleni
rohamot nem fékezik,
ha nem jön létre
Locarno szelleme vendéglősök
és polgárok között, ha nem következik
be a kocsmámsok fegyverkezésének mérséklése.
Akkor úgy járunk
mi csekély vagyonú emberek,
mint ahogyan ezt
nagyon helvesen magyarázta
az egvik budai kiskocsma
éles szemű megfigyelője,
aki egész télen
figyelte fröccsök mellett az események
folyását:
— Ez az. amit meg kellene akadályozni.
Mi egész télen
isszuk itt a kocsmáros
savanyu vinkóját ebben a büdös
bódéban. Aztán, ha jön
a nyár és
ki akarunk ülni
az udvarba, gyünnek
az alkalmi vendégek
a teli erszénnyel
és kitúrnak bennünket. Hát
mi törzsvendégek csak arra valók
vagyunk, hogy télen át a lelket tartsuk a budai kocsmákban?!
Íme, ez
az igazság. így
szorulnak ki a kispénzű pestiek
is. Még a kiskocsmákban is a
nagy legények, a bőséges
pénzüek vannak nyárban
fórban. De mit lehessen tenni?! Ez a világ sora.
Sír a kocsmáros, a
vendég, a kucséber..........
Az a budai
kocsma, ahova betértünk, dombon van. Előtte nagy térség. A
kapu- alja deszkapadlós. A kertben persze még nem
ül senki. Benn a hosszú
ivóban néhány ember.
Nagy unalom köröskörül. A
sramlisok muzsikálás közben
hatalmasakat ásítanak.. Leülök az
egyik asztalhoz és
étlapot kérek. Közepes
polgári árak. A tulajdonos
kövér budai polgár, ajánlgatja az
ételeket:
- Tessék báránycombot enni. Kiválólag jó — mondja.
— Mi van hozzá?
—
Lehet burgonya, sárgarépa,
amit parancsol.
— Kis
adag nincs?
—
Az itt nem létez — mondja
és nevetve teszi
hozzá — Elég kis
adag ez. kérem.
Látom, hogy
az öreg jókedvében
van. kérdéseket intézek hozzá:
— Ezek
az árak maradnak
a kertben is, ha
megnyílik?
—
Isten őrizz — feleli — hová
jutnék?! Egy nyár
van az évben,
csak keresni kell akkor valamit.
— És a
26 ezer
koronás báránysültön nem keres?
—
Mondjuk már, hogy
keresek 6—8 ezer kroncsit!
Hát az adó?
A házbér? A gyerekek
iskoláztatása? A nevelőnői A zongoratanár? A személyzet? A
légből szippantsam? Von der
Luft heraus? A pesti
urak csak úgy
„elgondolnak szépen“, hogy csupa tejföl a szegény budai kocsmáros élete.
— Ez a ház, amiben a vendéglője van, a magáé?
— Az enyém,
hála Isten.
— A házbérről panaszkodott, ügy látszik,
fölemelte a saját
házbérét.
__ Ezt nem értik a pesti uraságok. —
Sári,
kum her, szolgáld
ki az urat! — kiáltja és
faképnél hagy.
A mellettem
lévő asztalnál egyszerű budai polgár
üldögél. Előtte palackban
három deci bor és
egy üveg szódavíz.
—
Mit szóljon akkor
a magamfajta szegény ember ? —
szól át hozzám
mintegy számba adva
a beszélgetés fonalát.
Hát
bizony nehéz
— mondom, mire igy
folytatja:
—
Maholnap már egy
meszely borra sem futja.
Sok ám a
hat-hétezer korona érte.
— Felugrik
asztalától, kezét nyújtja ős
bemutatkozik:
— Mayer
József vagyok. Cipész.
— Örvendek.
—
Meg tetszik engedni,
uraságod, hogy ide telepszem?
Áthozza a borát és
a szódás flaskát. Be sem várva, hogy beleegyezzem. Azonnal folytatja
előadását:
—
Vendéglői étkezésre pedig
abszolúte nem telik. Mert mit keres a magamfajta iparos?
300—400 ezer koronát egy héten, ha nagyon
jól megy. Ehhez
vegyük a házbért;, az adót,
a gyerekek iskoláztatását . ..
— Értem, értem
— vágok közbe
—- szóval siralom ez az élet.. ?
—
Úgy van, siralom.
— Fölemeli
a poharát és
koccint:
—
Prozit! Isten éltesse.
Kucséber lép
az asztalhoz.
—
ötezer korona egy
húzás. Páros vagy páratlan.
Mayer,
a cipész, régi
ismerősét üdvözli benne:
A kucséber (nekem
is bemutatkozik): Alois
Tizdenik. Kucséber. Marburgból.
Mayer: (a
kuoséberhez): Aszondják,maguknak
is el kell
hagyniok az országot,
ha nem optálnak.
A cipészem
nagyon tudományosnak akar látszani
ezzel az „optál“
szóval. A kucséber nem
érti, de ugylátszik
Mayer sem kevésbé.
Én: Optálni
az elszakított területeik polgárainak kell.
Tudtommal Marburgot nem szakították
el Magyarországtól, mert sohasem
tartozott hozzá.
Mayer (zavartan):
úgy értettem,
hogy Tizdeniknek mint „idegen
külföldinek távoznia —
optálnia — kell
az országból.
Tizdenik még
mindig nem érti
miről lehet szó. Bele
kezd tehát:
— Bizony borzasztó a
szegény kucséber állapota. Semmi
nem lehet keresni, adó,
házbér, ruha, a
gyerekek . . .
— Elég — kiáltok rá — elég
ebből a nótából. Még csak
maga hiányzik, hogy elsírja a gyerekek iskoláztatását, a
drága ncvelőkisasszonyt. Inkább húzok
egyet.
Keserű hangulatban
húzok egy számot.
Nyertem. A kucséber
szemrehányóan néz rám:
—
Ilyen a szegény
ember szomorú állapota. Muszáj
eloptálni ebből a
városból.
Az
Aranyhárfa asztaltársaság
kebelében
Őszintén szólva, hosszú
bolyongásaim tapasztalata
gyanánt megállapítottam, hogy a
legjobb „budai“ kis
korcsma a Király-ucea környékén
található. Itt még elfogadhatóan
olcsók az árak,
ezt a kis vendéglőt nem árasztják el az
első meleg napon saját
autóban érkező milliárdosok,
itt télen-nyáron egyformák az
árak és jókedvű
asztaltársaság _ is közreműködik
a csopaki népszerűsítésén. Ha
ugyan az itteni
csopakinak szüksége van népszerűsítésre.
A gazda
azzal büszkélkedik, hogy, még
1789-ben, tehát a
francia forradalom évében
alapították a vendéglőt.
A falon tábla pompázik, amelyen az
alapitótól kezdve szép
sorjában következik a régen
elköltözött tulajdonosoknak a
neve és
mint az uralkodóknál szokás: működésük kezdetének és
végének évszáma.
— Itt hagyományok
ápoltatnak —jelenti ki a jelenlegi
tulajdonos. — Még a bort
is azon szabály
szerint vágjuk, ahogy az
alapító titkos rendeletében leírta.
— És hogyan vágják a vendégeket?
Elérti a tréfás kérdést,
mosolyogva mondja:
— Arra nincs
szükség. Tisztes polgári haszonból
is meg lehet élni. Az én
vendégeim nem tűrik sem a hirtelen áremeléseket, sem
a bor minőségének
változását. Ahogy itt
körül tetszik nézni, csupa
törzsvendég és borszakértő.
Kedves
vendégeimet, ha Isten
őrizz, netán elhunynának, én
és a személyzet
ki szoktuk kísérni a
temetőbe.
Ilyen örömteljes
ígéret egészen, ellágyított,
meg is kérdeztem:
—
Mikor tetszettek utoljára
temetni?
— Sajnos, két
hónap előtt. Egy derék izraelita kereskedő
vendégem volt. Még az
elődömtől örököltem öt.
Úgy vettem át, a
helyiséggel együtt. Valamint
az Aranyhárfa
asztaltársaságot is, amely szintén
a leltárhoz tartozott
Nem tartott sokáig és már be is voltam mutatva az Aranyhárfa asztaltársaság illusztris tagjainak. Az elnök kövezőmester üres óráiban. Mindenki Pali bácsinak szólította. Én sem tudtam meg róla többet. Ellenbon, amikor már a negyedik pohárnál tartottunk és a tagok száma is felszaporodott vagy tizre —
Nem tartott sokáig és már be is voltam mutatva az Aranyhárfa asztaltársaság illusztris tagjainak. Az elnök kövezőmester üres óráiban. Mindenki Pali bácsinak szólította. Én sem tudtam meg róla többet. Ellenbon, amikor már a negyedik pohárnál tartottunk és a tagok száma is felszaporodott vagy tizre —
Pali bácsi
kivette a fali
szekrényből a „hőmérőt" és
megtöltette csopakival. A
hőmérőbe éppen hat
liter bor megy bele,
Fahrenheit és Czelsius fokok vannak rajta, vaslábakon áll az asztal közepén és lenn a fenekén kis vízvezétékcsapja van. Ezen folyatták ki a bort az alája helyezett poharakba. Amikor pedig a hőmérő már jócskán kiürült, Pali bácsi talpra tápászkodott és üdvözlő beszédet intézett hozzám:
Fahrenheit és Czelsius fokok vannak rajta, vaslábakon áll az asztal közepén és lenn a fenekén kis vízvezétékcsapja van. Ezen folyatták ki a bort az alája helyezett poharakba. Amikor pedig a hőmérő már jócskán kiürült, Pali bácsi talpra tápászkodott és üdvözlő beszédet intézett hozzám:
—
Mint az Aranyhárfa
elnöke szólok az úrhoz.
Ámbár, hogy én csak egyszerű
„flaszteres-", másként kövező
vagyok, mégis tolmácsolom
azon mély érzelmüket, amelyek
betöltik ezen asztaltársaság tagjainak
keblét. Önt tisztelt barátunk, ezennel befogadjuk az
Aranyhárfa asztaltársaság hő kebelébe.
E kebelek dobogni
fognak érted még
a síron túl
is. És miként
minden bajtársunk, te
is .számíthatsz dalárdánkra,
amidőn végső földi
utadra kísérünk. Éljen soká!
Az Aranyháría asztaltársaság kórusban
zengte az „Éljen
soká" című dalt, amely
máris úgy hangzott,
mintha temetési kíséret
lenne. Na, de
azután elbúcsúztam a
hő keblű bajtársaktól, akik
olyan buzgók a
temetések rendezésében.
- Friss Ujság, 1926. április (31. évfolyam,
74-97. szám)1926-04-11 / 81. szám
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése