1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. május 16., szerda

EMMY, AVAGY A HUSZÁRGARNIZON MULAT....

Mulat a garnizon

Rákosi Viktor „Emmy“-je filmen 


Elegáns autók gördülnek a népszerű budai vendéglő kapuja elé. Nem szokatlan látvány az esti órákbán, de most délelőtt van és kánikulai meleg. így kissé feltűnően hat, hogy a kapuban délceg, fiatal tisztek fogadják az autókról leszálló dámákat és kísérik őket a kapun keresztül a felvirágozott bálterembe. .. 
stáblista a film elején

A csendes budai utcában csakhamar híre fut, hogy filmfelvétel készül. És csakugyan, máris feltűnik a rendező Székely István vállas alakja asszisztenseivel, Major Dezsővel és a némafilmek idejéből ismert Balogh Bélával. Itt van Gál Ernő is. A produkcióvezető egy frakkos emberrel tárgyal, aki nem más, mint Lengyel József, aki annak idején színpadra vitte Rákosi Viktor napsugaras regényét, az Emmy-t, Mihály István viszont filmre dolgozta át s a színész-szerző most — pincérszerepet vállalt a darabjában. Az Emmy filmváltozatának néhány fontos jelonetét veszik most fel itt a budai vendéglőben. Az emelvényen elfoglalja helyét ifj.Banda Marci és zenekara és Székely István intésére rázendít Fényes Szabolcs pompás muzsikájára. És megkezdődik a mulatság: a vidéki helyőrség tisztikarának estélye az ezredes menyasszonylányának tiszteletére
. Az ezredes: Rajnay Gábor. A leánya: Ágay Irén. Korponay főhadnagy, a vőlegény: Jávor Pál. És körülöttük csupa kedves, ismerős arc: Gombaszögi Ella, Páger Antal, Kabos Gyula, Gózon, Ihász Lajos, Makláry és még sokan népszerű színészeink közül. A bonyodalmat egy Tapsi nevű hölgyike (Erdélyi Mici) okozza, a vőlegény régi szerelmese, aki váratlanul megjelenik a bálon. De a mulatság, a jókedv azért nem csökken. Igazi békebeli hangulat tölti be a termeket, mint ahogy az ilyen hét megyére szóló huszármulatságokon már lenni szokott. Boldog, verőfényes mosoly az egész darab, amelyet átmelegít néhai jó Rákosi Viktor szívbeli humora. Nem kétséges: az Emmy épp olyan siker lesz filmen is, mint volt regény alakjában és később színpadon.


Főcímdal Jávor Pállal és Ágay Irénnel,
háttérben ifj.Banda Marci és zenekara



8 Órai Ujság, 1934. augusztus (20. évfolyam, 172-196. szám)1934-08-28 / 193. szám

A film linkje a You Tube-on: 

https://www.youtube.com/watch?v=axCTNs2qoBw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése