1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. augusztus 29., szerda

AFFÉR A GELLÉRTBEN -2. anno 1931

Tegnap közölt cikkünknek hamarosan  az UJSÁG munkatársai tudósítása alapján folytatása is volt. Hiába, Horthy Magyarországán 1931-ben bizonyos dolgokat nehéz volt megemészteni, meg aztán egy névtelen boxolónak egy kis reklám nem jön rosszul, pláne ha a kortárs közmegítélés az ő pártján van. Valahogy úgy van ez , mint a hergelés manapság a migráncsokkal.


Ujság, 1931. július (7. évfolyam, 146-172. szám)1931-07-23 / 165. szám

Újabb „néger“-botrány 
a Hullámfürdő terraszán 

Csak a rendőrök közbelépése akadályozta meg Ramon Costello és Kopetzky János amerikai-izü boxpárbaját

Még élénk emlékezetében van a budapesti közönségnek az a kínos ügy, amelynek Ramon Costello kubai orvosnövendék állott középpontjában. Az Újság részletes cikkben számolt be annak idején az ügyről. A közvélemény állás- foglalásának csakhamar eredménye is lelt; a városházán külön ülésen foglalkoztak a „néger- kérdés“-sel és huszonnégy órával az Újság cikkének megjelenése után már utasította a főváros a Hullámfürdő igazgatóságát, hogy Ramon Costellot háborítatlanul engedjék be a Hullámfürdő területére.


így tehát az ügy, ugylátszott befejeződött. Egy lap azonban azt a furcsa leleplezést tette, hogy az egész „néger“-ügy nem volt más, mint amerikai ízü reklám és Ramon Costello tulajdonképpen szélhámos, amikor magát orvosnak adja ki, holott valójában nem az. Azt is állította a cikk még róla, hogy szállodai lakásáért két hét óta tartozik. Ugyanitt jelent meg Kopetzky János magyar boxoló Costello elleni kihívása is. Costello, aki az Újság útján köszönte meg a magyar újságíróknak a vele szemben tanúsított liberális magatartását, nem is vett tudomást az őt ért támadásról és Kopetzky kihívására nem is válaszolt.


Az ügynek szerdán délután a Gellért-szálló teraszán érdekes folytatása volt, ami rendkívül kínos feltűnést keltett.
Öt óra tájban Ramon Costello, Engelmann József dr. főorvos, Pásztor Mária és Vásárhelyi Lajos dr. az Amerikai Magyar Népszava sportszerkesztője társaságában ült egy asztalnál, amikor egy zömök, szélesvállú úr lépett hozzájuk. Néhány pillanatig szótlanul, fenyegetően' fixirozta Costellot, aki el se tudta képzelni, hogy mit akar az illető. A közönség, amely amúgy is érdeklődéssel kiséri Costello minden mozdulatát a Hullámfürdőbeli eset óta, rögtön felfigyelt a készülő afférra és a székekről több fényképezőgép is került elő.
Végre az ismeretlen ur megmondta nevét:
— Kopetzky János
Majd spanyolul, Costello anyanyelvén rárivallt a néger orvosnövendékre és felelősségre vonta, amiért nem adott választ a kihívásra. Majd megragadta Costello vállát és durván rázni kezdte.
A zene azonnal elhallgatott, a közel ülők riadtan hátráltak és csakhamar valóságos embergyűrű vette körül őket.
A Costello társaságában ülő hölgy és a két úr érthetően kínos zavarba jött és csakhamar el is távozott az asztaltól, nehogy a botrány központjába kerüljenek. Erre azonban egyelőre nem került sor. Costello hidegvérrel tűrte az őt ért inzultust és kérte Kopetzkyt, hogy ne csináljon botrányt.


Kopetzky azonban izgatott hangon azonnal elégtételt követelt az állítólagos sérelemért. Bár a közönség legnagyobb része nem értette a spanyol nyelvű párbeszédet, Kopetzky fenyegető fellépéséből azonban joggal lehetett verekedésre számítani és ezért néhányan lefogták Kopetzky karját.
Costello nyugodt hangon felkérte Kopetzkyt hogy várjon rá, hét órakor a rendelkezésére fog állani. Kopetzky először tiltakozott, de későbbi a szomszéd asztalhoz telepedett le, ahol szótlanul több, mint egy órán keresztül ellenségesen, fixirozta Costellot. A közönség persze izgatottan várta a fejleményeket, azonban Costello úgy tett, mintha nem történt volna semmi sémi nyugodtan vegyült el a táncoló párok közé, majd társaságával foglalkozott. Kopetzky az asztal tábláján idegesen dobolva várta a hét órát.  Végüls Costello megsokalta a dolgot és |felszólította Kopetzkyt, hogy kövesse őt a  Hullámfürdő bejárata felé.
Itt megkérdezte, hogy tulajdonképpen mit is akar tőle? Kopetzky azt követelte, hogy Costello álljon ki vele boxmérkőzésre. Ennek' azonban a Boxoló Szövetség részéről merültek fel akadályai Costello szerint. Ugyanis Kopezky tiz kilóval nehezebb, mint Costello és ezért nem vívhatnak meg egymással a box-szabályok értelmében. Costello mégis hajlandónak mutatkozott arra, hogy a helyszínen megmérkőzzék. Kopetzky eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy viadalt Bécsben tartsák meg. Ebbe viszont Costello nem egyezett bele. A hosszas szóváltás közben, az eddig nyugodt néger végül is haragra gerjedt és egy rántással ledobta kabátját, majd ingét is levetve boxállásba helyezkedett.
Ekkorra már jóformán az egész közönség köréjük csoportosult és több vállalkozó szellemű ember szabályos ringet alkotott. Különösen az amerikaiak tekintettek kíváncsian a készülő párviadal elé és többen közülük haragosan támadtak arra, aki a párviadalt békés közbelépés útján akarta megakadályozni.
A pesti közönség nagy része azonban nem fogta fel ilyen kedélyesen a dolgot. Amikor t.i  a boxolók vetkőzni kezdtek, a jelen volt hölgyek sikoltozásba törtek ki és számosan ijedten menekültek. Hiába, egy fecske nem  csinál tavaszt és egy amerikai nem tudja meghonosítani itt az ilyen „kedves" amerikai szokásokat...
Az alkalmazottak, hogy megakadályozzák a további botrányt, rendőrökért szaladtak.
Alig kezdett hozzá Kopetzky és Costello a párviadalhoz, a rendőrök máris a helyszínen voltak és megakadályozták a további . „vérontást".
Az ügynek valószínűleg még a rendőrségen is folytatása lesz, ha nem is ilyen lovagias keretek között.
Ez hát a legújabb „néger“-botrány, reméljük azonban, az utolsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése