1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. augusztus 28., kedd

AFFÉR A GELLÉRTBEN ANNO 1931



Ujság, 1931. július (7. évfolyam, 146-172. szám)1931-07-18 / 161. szám


Teljes „diadallal“ végződött a néger orvos„harca" a Hullámfürdőbe való bejutásért...
Pénteki számában az Újság igen érdekes cikkben mutatótt rá arra a furcsa esetre, hogy a főváros Hullámfürdőjéből egy négert, aki különben igen kulturált, tőbb nyelvet beszélő kubai orvos és sportember névszerint Ramon Costello dr.-t „eltanácsolták", pontosabban felkérték a fürdő elhagyására. Ramon Costello vidáman hűsölt a Hullámfürdő habjaiban, amikor a fürdő egyik alkalmazottja amerikai és angol vendégek követelésére való hivatkozással felkérte őt a mielőbbi távozásra. Ramon Costello tiltakozott ugyan ez ellen, mert, mint mondotta, tudomása szerint Magyarországon semmiféle olyan törvényes intézkedés nincs, amely megkülönböztetést tenne a fehér és a néger ember között. A tiltakozás mitsem használt, el kellett távoznia, mert a fürdő és a szálló féltette a maga idegenforgalmát. A Gellért-szállóban ugyanis állandóan igen sok amerikai és angol vendég lakik, s tartani lehetett attól, hogy az illetők a „néger eset" miatt bojkott alá veszik a szállodát.
Ramon Costello dr. az „erőszaknak engedve" elhagyta a fürdőt, de igen eredeti és szellemes módon fellebbezett az intézkedés ellen. Nap-nap után, délelőtt és délután megjelent a fürdő pénztáránál mintegy élő tiltakozásul és minden alkalommal jegyet akart váltani a Hullámfürdőbe. Egyetlen egyszer sem bocsájtották be, de ez cseppet sem kedvetlenítette cl a jogáért erőteljesén és fáradhatatlanul küzdő néger orvost, akit a naponta észlelt kudarc szinte csak erősített, bátorított és tüzelt. Ha ma nem kapott jegyet — gondolta — talán majd holnap sikerül.'


Másnap azután újból a pénztár elölt állott és biztos kudarca tudatában is mosolygó arccal kért belépőt.. .
Olyan szívósan és kitartóan küzdött a Hullámfürdőbe való bejutásért, mintha csak valami nagy eszméről, az emberi szabadságjogok kiterjesztéséről; vagy az elnyomott népek felszabadításáról lenne szó. Volt valami imponáló és szuggesztiv hatású ebben a „küzdelemben", ebben a néma harcban a néger orvos és a magyar főváros egyik fűrdöintézménye között. Talán már az önkéntes böjtölést is elhatározta, hogy ezzel kényszerítse ki a maga igazát...
A néger orvos szívóssága komoly fejtörést okozott a főváros vezetőségének, annyira, hogy valóságos ,.ankétet" kellett összehívni kizárólag és egyedit az ügyben. „Egy néger a Hullámfürdőben"; Kétségtelen, hogy erre még nem volt példa, tehát valami „elvi döntést" kellett hozni, „jogi platformot" kellett teremteni, amely „szabályozza", hogy mi a teendő olyankor, amikor egy néger akarja a fehér emberektől megszentelt pesti Hullámfürdőben üdíteni barnára sült tagjait. Így van, nem tréfa az, hogy péntek délelőtt a városházán szabályos tanácskozás volt Borvendég alpolgármesternél. A megbeszélésen résztvett Vigyázó Géza főjegyző, a városgazdasági ügyosztály helyettes vezetője és Bánlaky Géza, a Gellértfürdő és szálló igazgatója.
Az értekezleten igen becsületes, tiszteletreméltó és egyedül helyénvaló határozat jött létre, amely dicséri Borvendég alpolgármester fejlett jogérzékét, s amely kétségtelenül igazságot szolgáltat az emberi egyenlőség megsértett elvének. Borvendég alpolgármester álláspontja az volt, hogy Magyarországon a törvények értelmében minden ember egyenlő, mert olyan törvény nincs, amely a fekete vagy fehér ember között megkülönböztetést tenne. Lehetséges ugyan, hogy némely amerikai talán megsértődik, azonban az emberi egyenlőség elve azt követeli. hogy a főváros közfürdőiben a néger éppúgy fürödhessék mint a fehér ember. Ilyenformában a Hullámfürdőnek nem áll jogában megtagadni a belépőjegyet Costello dr.-tól. Az alpolgármester mindjárt utasította is a Gellert fürdő igazgatóságát, hogy ezentúl a néger orvos részére minden akadály nélkül szolgáltassanak ki a Hullámfürdőbe érvényes belépő jegyet. 
Íme a néger orvos „harca" teljes diadallal végződött. Járhat a Hullámba az emberi egyenlőség szent nevében...

Ramon Costello másnap az Ujság hasábjain köszönetet mondott az ügyet nyilvánossá tevő újságíróknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése