Magyarság
1929 január 29
Observerben
Az ecet- és
gesztenyéfás, oleandervirágos, citerámuzsikás budai kiskocsmák romantikája
bevonult a világsajtóba is s holnap a budai régi jó kocsmárosok illő
büszkeséggel fogják csapolni a habzó sört, ha olvasni fogják, hogy az egvik
legnagyobb lap, az Observer, hosszú, érdekes cikket Írt Buda már-már tünedező,
elmúlásra ítélt specialitásáról,amelyek bizonyos rokonságot tartanak Dickens ,Thackerray regényeinek patriarchális hangulatú kocsmáival.
— Budapest
kiskocsmái halálra vannak ítélve — írja az Observer — és a Kispipa, az
Aranygriff, a Hétválasztó,
a Márvánvmenyasszony,
a Kék Flaskó, a Királybokor és a Fehér Bárány lassanként a feledés homályába borulnak.
a Kék Flaskó, a Királybokor és a Fehér Bárány lassanként a feledés homályába borulnak.
Kék Flaskó vendéglő
Érthető is ez. mert
hiszen a mull esztendőben, amikor az újságok jelentése szerint arról volt szó,
hogy Pécelen a Vendéglős Szövetség menedékhelyet nyit az elszegényedett
vendéglősök számára, több mint j ötven kocsmáros, akik csődbe kerültek «
akiknek nem volt hová lehajtaniok fejüket, »nyujtották be kérvényüket, hogy a
menedékházba bekerüljenek és a hetvenesztendős Mohos -bácsi, aki azelőtt a
kőbányai Nagy disznó-vendéglő közismert gazdája volt, gyalog vándorolt ki
Pécelre. Ezt az aggok házát ugv tervezték, hogy száz ember is kényelmes otthont
talál benne, de a rendelkezésre álló alapból legföljebb csak kilenc tönkrement
vendéglőst lehet eltartani.
Meglepő
jólértesültséggel és részletességgel vet ezután a nagy angol lap
visszapillantást ezeknek a kiskocsmáknak a történetére:
Érdekes,
hogy 1830-ban még hétszáz úgynevezett borház volt Budán és Pesten. Olvan szám
ez, amely az akkori időkhöz képest jelentékenyen meghaladta a magyar főváros
szükségleteit és többet jelentett, mint a mai Budapest ezerkétszáz vendéglője
és kocsmája. A XIX. század második felében a budapesti kocsmák népszerűségük és
virágzásuk. tetőpontján állottak: ekkor alakultak tömegesen az
asztaltársaságok, amelyeknek szinte az volt az egyetlen céljuk, hogy kedélyes
körbe gyűjtsék össze tagjaikat a délutáni vagy esti órákban.
Nagyon
kedves, amit „IV. Béla király asztaltársaságáról“ ir a lap:
— Ezek az
asztaltársaságok rendesen egy író, vagy költő elnöklésével működtek, de volt
közlük egy, amelynek tagjai keserű, kiábrándult agglegények lehettek. Ez volt a
hires IV. Béla király asztaltársaság, amelyről a következő anekdota járja.
Mikor megkérdezték tőlük, hogy miért nevezték el magukat IV. Béla királyról,
azt mondták, hogy Ballagi Aladár Magyar Történelmének 174-ik oldalán megvan rá
a válasz: „Ha IV. Béla király nem vesztette volna el a mohipusztai csatát,
akkor most más időket élnénk...“
Természetesen,
megemlékezik az angol lap a budai kiskocsmák ünnepi, féltve őrzött kincseiről,
a borok királyáról, a tokaji borról is:
— A háború
utáni korszak nélkülözései következtében a legtöbb asztaltársaság természetes
halállal múlt ki. Néhány maradt ugyan belőlük hírmondónak, de ezek sem tudtak
megszabadulni a kor divatos jelszavaitól és ezért politikai vagy vallási
kérdések zászlaja körül tömörültek. De az asztalátársaságok lassú kimúlásával
velejár Tokaj hanyatlása is, mert a tokaji bort ma csak kiviteli cikknek
tekintik, hololt ez a dicső nedű már 1886-ban hírnévre tett szert, amikor is
IV. Pius pápa, aki egy kis hordócskát kapott Braskovics Györgytől, a kalocsai
érsektől, azt mondta, hogy a tokaji a borok királya.
Ezután a
Burgzsandárhoz címzett vendéglő legendáját írja meg az Observer:
— Ferenc
József uralkodásának vége felé vált híressé a Burgzsandárhoz címzett vendéglő a
Várban. Ez a korcsma arról volt nevezetes, hogy olcsó pénzért valóságos udvari
ebédet szolgáltak föl benne Ennek is érdekes a históriája. Ferenc József
tudvalévően igen gyorsan evett, úgy. hogy ha Budapesten udvari ebédét adott, a
tizenhat-tizenhét fogásból álló vacsorát olyan rohamos tempóban szolgálták fel
a lakájok, hogy a vendégek alig-tudtak egyik-másik fogásból csak egy harapást
is enni, mert nyomban elvették tőlük a tálakat. A pompázó sültek egész
garmadáját vitték ki a szolgák anélkül, hogy valaki is hozzájuk nyúlt volna és
a legkitűnőbb borokhoz senki sem nyúlhatott, mert a nagy sietségben még arra
sem telt idő, hogy a dugaszt ki lehetett volna venni belőlük.
Itt kezdődik
a „Burgzsandár“ karrierje. A rengeteg finom étel-ital. persze, visszavándorolt
a konyhába, ahol formálisan ellicitálták őket a legtöbbet Ígérőnek. Ilyenkor a
királyi udvar konyháján előkelő társaságbeli hölgyek, magasrangu állami
tisztviselők várakoztak szobaiányaikkkal, hogy kosarakban hazavigyék a sok ízes
falatot, de a pompás ételek és italok oroszlánrésze mégis a „Burgzsandár“-nak
jutott. A vendéglő gazdája tudniillik maga is palotaőr volt és este kilenc
órakor, amikor az udvari ebéd már véget ért, Pest válogatott ínyencei már ott
gyülekeztek a „Burgzsandár“ éttermében, hogy szemtől szembe ülhessenek a
királyi konyha klasszikus alkotásaival. Ilyen alkalmakkor a gazda maga is
résztvett a vacsorán és ő mondotta az első pohárköszöntőt a távollevő gazdára,
a királyra, azután felvonultak a lazacok, fácánok, bomardok kaviárok,
pástétomok, parfék, a rengeteg tüneményes fogás, amelyekhez a vendégek rajnai
„liebfrau- milch“-et, bordóit, tokajit hörpintettek föl — persze mind a királyi
pincéből valók voltak — s az egész dús lakoma össze-vissza egy forintba
került...
Elborult
arccal gondolunk az angol újságcikk olvasása után a régi jó időkre, melyeknek
tűnő. patriarkális hagyományait talán éppen ezek a régi, országszerte hires,
nevezetes kiskorcsmák őrizték meg legtovább s leghiánytalanabbul.
Magyarság
1929 február 5
CIKK HELYESBÍTÉS
Budai
kiskocsmák az Observerben
Mély Pince
— Egy kis
kiegészítés az angol tudósításhoz:
A Magyarság
múlt hó 29-iki számában a Budai kiskocsmák az Observben címen, angolból
fordított hangulatos közlemény jelent meg. El kell ismerni, hogy a közlemény
szerzője valóban hallott — egyik s másik „kiskocsmáról“ — távoli harangszót.
A
helyes útirányt azonban — a múltak ködös emlékezései között révedezve —
el-eltéveszti. A Burgzsandárt. a Frau Godl nevezetes kocsmáját például a
Várban, soha nem találta volna meg... A krisztinavárosi részen, a váralján,
volt ez a híres, nevezetes Burg- zsandár. Nemcsak az udvari ebédek után —• a
visszamaradt, kéz alatt megszerzett jófalatokból és aranykupakos fiolákból —
lehetett itt ínyeskedni. A hétköznapi ételei, italai is finomak, ízletesek
voltak. Különben el sem képzelhető, hogy az ételben, italban és a társaságban a
legjobbat szerető tudós Thallóczy Lajos itt annyiszor tanyát ütött volna
*
Szó sincs
róla: tokaji bort, sőt francia pezsgőt is lehetett kapni akárhány budai
kis kocsmában. Amíg azonban a szőlőféreg, a fillokszcra (!), közbe nem reccsentett,
inkább csak a Buda és vidékének boraival büszkélkedtek. A tűzlángerejű, illatos
zamatú, rubintpiros sashegyi boruk világhiresség volt, akárcsalk a maga nemében
a — tokaji
*
Az
Observerben felsorolt „kiskocsmák“ közül a Kispipa, a Hétválasztó,
a
Királybokor- (talán Virágbokor),
Kékflaskó (a Király utcából) nem is annyira budai,
mint inkább közismert, népszerű pestoldali fogadók voltak, részben ma is
azok...
Kékflaskó a Király utcából
Ellenben a szűkösen fölemlített Márványmenysszony és (rég
felejtett) Fehér bárány csakúgy sebtiben, még több, híres „budai kiskocsma“
felemlithetőek: a Várból a Balta,
a Zöldkoszorú,
a Görög-utcából a Mélypince,
a
Kereszt téri Albecker (Ali Beckri törökkori leszármazóinak hires fogadója(!))*,
az Alsó-és Felső-Avarok, Politisches Greisler, „ Gellérthegy oldaláról a hires Romlehner, az öreg Zöldfa, Három Kapás, Sárhányó és a többiek ... A Zsigmond- utcából a Három huszár (kettő cégérnek volt kifestve, a harmadik Huszár maga a vendéglős volt). Itt „feküdt“ a Fehér farkas is óriási beszálló állásával. Még távolabb,
az Alsó-és Felső-Avarok, Politisches Greisler, „ Gellérthegy oldaláról a hires Romlehner, az öreg Zöldfa, Három Kapás, Sárhányó és a többiek ... A Zsigmond- utcából a Három huszár (kettő cégérnek volt kifestve, a harmadik Huszár maga a vendéglős volt). Itt „feküdt“ a Fehér farkas is óriási beszálló állásával. Még távolabb,
Schlosser (Behringer vendéglő)
Óbudán Behringernél — székek helyett — fatönkökről, ászkokról szokták
fogyasztani a budai és óbudai nemes nedűt. No még a Széna-térrel szomszédos
Zöldhordóról se feledkezzünk meg!
A hajdani Bagyik-féle (Iskola-utcai) vendéglőbe sem vizet inni, szomorkodni jártak a vendégek ...
A hajdani Bagyik-féle (Iskola-utcai) vendéglőbe sem vizet inni, szomorkodni jártak a vendégek ...
Ámde, most talán
egv- szuszra (és a hónap végére tekintettel) elég ennyi is a „budai
kiskocsmákból“? En legalább nem folytatom tovább, hanem úgy az Observer
cikkírójának, mint a cikk fordítójának szíves
Helyesbítés helyesbítése:
*
A derék Albecker Antalnak semmi köze a törökökhöz, szorgalmas sváb család leszármazottja volt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése